Mediasta tai sosiaalisen median painotuksista ei ainakaan vielä huomaa suurtapahtumaa, joka Suomessa on parhaillaan käsillä: Kiinan presidentti Xi Jinpin vierailee Suomessa tänään ja huomenna. Vierailu on pysähdys matkalla tapaamaan Donald Trumpia.

Suomessa ei ehkä ihan täysin ymmärretä, mikä symbolinen merkitys presidentin Suomen vierailulla on Kiinassa. Suomi saa vierailusta valtavan huomioarvon ja mikä tahansa Euroopan maa olisi toivonut, että Kiinan presidentti pysähtyisi juuri heidän luonaan. Kiinalaiset näkevät presidenttinsä Suomen vierailun viestinä siitä, että Kiinan ja Suomen yhteyksien toivotaan kehittyvän ja vahvistuvan.

Meidän HEI Schools –työn kannalta vierailu on todella arvokas.* Uskoisin, että tilanne on sama kaikille suomalaisille toimijoille, joilla on yhteistyötä Kiinan kanssa.

Symbolista merkitystä kuvastaa hyvin se, että kiinalaiset yhteistyökumppanimme bongasivat heti kiinalaisesta mediasta siteeraukset presidentti Zi Jinpinin eilen Helsinki Times –lehdessä julkaistusta englanninkielisestä kirjoituksesta “Kestävää ystävyyttä”, jossa nostettiin esiin sisu, Sibelius ja Linux.

Luonnollisesti vierailun merkitys liittyy talouden kokoon. Kiinan ostovoimalla mitattu talouden koko ohitti Yhdysvallat viime vuonna ja teki Kiinasta maailman suurimman talouden.

Xi Jinpinin Kiina on myös korostanut rooliaan kansainvälisenä suurvaltavana. Viimeksi Davosin tammikuisessa maailmantalousfoorumissa presidentti korosti, kuinka Kiina haluaa vaikuttaa globaaliin kehitykseen ja ottaa vastuuta, ei vain seurata mukana.

Kyse on siis Yhdysvaltain presidentin vierailuun verrattavasta tapahtumasta. Edellinen kerta kun Yhdysvaltain presidentti kävi Suomessa, on Bill Clintonin 20 vuoden takainen visiitti vuonna 1997. Kiinan presidentti on vieraillut Suomessa kerran aiemmin vuonna 1995.

**

*Teemme suomalaiseen varhaiskasvatukseen nojaavaa HEI Schools –pilottipäiväkotia parhaillaan Kiinaan.