WP_20150117_10_41_08_Pro
“Päätöksestä tulee luultavasti vielä kova poliittinen vääntö.” toteaa aamun Helsingin Sanomat.

Artikkeli viittaa kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ylläpitämien asukastalojen tulevaisuuteen.

HS on oikeassa. Vääntö todella tulee, koska moni meistä päättäjistä näkee asukastalot juuri sellaisena kaupunkilaisten arjen toimintana, jonka arvo ja merkitys pitäisi olla itsestäänselvä myös kaupunginjohdossa. Nyt kaupunginjohtaja Pajunen kuitenkin esittää, että sen sijaan, että kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen asiantuntijat vastaisivat myös jatkossa asukastaloista, ne siirretään järjestöjen ylläpidettäviksi.

Älkää ymmärtäkö väärin. Annan suuren arvon vapaaehtois- ja järjestötyölle ja niiden roolille niin Helsingissä kuin Suomessa laajasti. Järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan kuuluu luonteensa puolesta vapaus tehdä, mitä kuloinkin halutaan ja tarpeelliseksi koetaan.

Soten alaisuudessa toimivat asukastalot ovat jatkuvaa ja pitkäjänteistä toimintaa, jota ei ole perusteltua vyöryttää järjestöjen harteille. Asukastalotyöhön liittyy paljon ammattiosamista ja yhteyksiä muuhun kaupungin palveluverkostoon. Asukastaloissa tehdään minimaalisilla kustannuksilla yhteisön voimaan rakentuvaa työtä, juuri sellaista matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää sosiaalityötä, jota usein toivotaan lisää.

Lisäksi asukastalot työllistävät ryhmiä, joiden pääsy työmarkkinoille tai ensimmäiseen työpaikkaan on kiven alla. Ainakin Maunulassa mukana on maahanmuuttajataustaisia ja asukastalot toimivat näin myös kaupungin kotoutumistyön välineenä.

Maanantain kaupunginhallituksessa lienee siis tulossa vääntö. Helsingin sosialidemokraatit on valmistellut esityksen, jossa asia palautetaan ja valmistellaan uudelleen.