(“Matkan varrelta” -kirjoitukset ovat merkintöjä Eisenhower Fellowships -koulutusohjelman kokemuksista. Pilvi Torsti osallistuu eri puolilla Yhdysvaltoja toteutettavaan hjelmaan Suomen edustajana huhti-toukokuussa 2013)

”Jos haluatte nähdä tulevaisuuteen, menkää Suomeen tai Ruotsiin, koska he ovat jo siellä”, ylisti varapresidentti Joe Biden pohjoismaista mallia viitaten parin kuukauden takaiseen Economist-lehden artikkeliin.

Biden puhui tuhatpäiselle yleisölle, joka kokoontui eilen juhlistamaan ruotsalaisten ja suomalaisten Amerikan valloituksen 375 vuotisjuhlaa Bidenin kotikaupunkiin Delawareen, missä siirtokunta aikanaan sijaitsi. Pääsimme juhliin mukaan, koska satuimme olemaan kulmilla osana Eisenhower fellowship –ohjelmaani.

Biden korosti innostavassa puheessaan pohjoismaista kykyä yhdistää ennakkoluulottomuus, sosiaalinen omatunto ja korkea moraali. Bidenin puheeseen sisältyi myös kannanotto tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Laki on noussut vahvasti poliittiselle agendalle myös Yhdysvalloissa.

Suomalaisen tasa-arvotarinan Biden kertoi meille jo, kun pääsimme lyhyesti häntä tervehtimään ennen tilaisuuden alkua. Pysähtyessään Suomessa matkalla Venäjälle kolmisen vuotta sitten varapresidentti toi mukaan 13-vuotiaan lapsenlapsensa. Helsingissä oli käyty keskustelu

Biden: “eikö ole hienoa, että täällä sekä presidentti että pääministeri naisia?”

lapsi (tyttö): “pappa, onhan se, mutta tiesitkö, että heidän myös maan eduskunnan jäsenistä puolet on naisia?”

Suomen virallisena edustajana tilaisuudessa puhunut Eero Heinäluoma nousi yhdeksi illan hahmoista. Kun useampi puhuja Delawaren kuvernööristä lähtien oli kakistellut Eeron nimen ääntämisen kanssa, keksi senaattori Tom Carper hauskan seuraleikin. Hetken aikaa tuhatpäinen sali toisti rytmikkäästi kuorossa miesten voimin ”HE-I-NA” naisten jatkaessa ”LU-O-MA”.

Puheessaan Eero yhdisti puheessaan tasa-arvoisen koulutuksen merkityksen, rauhanrakentamisen ja historian.

Uusi Ruotsi –siirtokunta menestyi (=pysyi pystyssä 17 vuotta ennen antautumistaan hollantilaisille) ennen muuta sen ansiosta, että siirtokunta tuli toimeen alkuperäisväestön kanssa. Intiaanit eivät kokeneet siirtokuntalaisia uhkana samaan tapaan kuin monia muita ja tekivät yhteistyötä suomalaisten ja ruotsalaisten kanssa.

Korostaessaan Suomen jatkuvaa panostusta tasa-arvoiseen korkeatasoiseen koulutukseen kaikille – aihe, joka herättää amerikkalaisissa paljon kiinnostusta myös oman kuuden viikon kokemukseni perusteella – Eero mainitsi, kuinka Suomesta tulleet siirtolaiset toivat mukanaan muun muassa hirsirakentamisen taidon. Hirsitaloista saatiin laajenevien siirtokuntien tarpeisiin hyviä säänkestäviä asumuksia.

Suomen maine kiistojen neuvottelijana vahvistui puhemiehen loppukevennyksellä. ”Mutta oliko John Morton suomalainen vai ruotsalainen?” Eero kysyi viitaten amerikkalaisten pyhän kirjan eli perustuslain yhteen allekirjoittajaan John Mortoniin. 40:n miehen 1776 allekirjoittama tekstiän on edelleen amerikkalaisen yhteiskunnan perusta ja siksi allekirjoittajat merkkihenkilöitä.

Puheessaan Eero Heinäluoma totesi, että ruotsalaiset arvelevat John Mortonin olleen alun perin Mårtensson, suomalaiset Martikainen.

”Totuuden nimissä hänen sukunsa oli Savon Martikaisia. Martikaisia lähti Savosta Ruotsiin ja sieltä sitten Yhdysvaltoihin. Kaikilla on siis tässä siirtolaistarinassa osansa” puhemies lopetti.

Amerikkalaisia pöytäseurueessamme innosti erityisesti se, että myös Suomen eduskunnan puhemiehellä oli oma sukutarina, jonka hän jakoi: Eero Heinäluoman isoisä on kuulunut vuosisadan takaisiin suomalaisiin, jotka matkasivat työn toivossa laivalla Amerikkaan, maahan täynnä lupauksia ja mahdollisuuksia. Sellaisena monet amerikkalaiset toivovat, että heidät edelleen nähtäisiin.

Lisätietoa Uusi Ruotsi –siirtokunnasta ja sen asukkaista – Martikaisista ja muista – täällä ja John Mortonista täällä.

Ps. Kiitos laulaja Meri Siiralalle ja pianisti Marja Kaislalle illan upeasta musiikista.

Pps. Tunsimme sympatiaa prinsessa Madeleinen sulhasta kohtaan, jota tavan takaa erityisesti huomioitiin puheissa. Olkoon rakkaus.

Ppps. Viralliset juhlavalokuvat julkaistaneen jossain vaiheessa. Omia kameroita ei sallittu, kaverin kännykkäkamera otti vahingossa pari kuvaa kättelystä.