Laulaja ja järjestöaktiivi Oskari Nokso-Koivisto kehottaa vieraskynässään katsomaan analyysin tuolle puolen, taiteen maailmaan.
Aika ajoin minua pyydetään laulamaan hautajaisiin. Hautajaiset ovat ulkopuolisen silmin avartavia tilaisuuksia. Ruumis makaa arkussa ja suru on voimakkaasti läsnä. Joku on kuollut.
Ja sitten paikalle pyydetään laulaja. Miksi helvetissä?
Länsimaisen yhteiskunnan ja tieteen nousu ovat kulkeneet käsi kädessä. Yhteiskuntamme pohjaa tieteelliseen, analyyttiseen ajatteluun. Myönteisistä tuloksista häikäistyneenä julkinen sektori pumppaakin jatkuvasti valtavia määriä resursseja saadakseen kansan ajattelemaan ja yhteiskunnan toimimaan vieläkin analyyttisemmin. Lähtien peruskoulun oppitunneista yliopistolaitoksen ylläpitoon, valtaosa resursseista käytetään analyysiin perustuvan ajattelumallin syöttämiseen kansalaisille.
Ihmisten ja yhteiskunnan ylianalytisoituminen käy kuitenkin kalliiksi.
Länsimainen yhteiskunta käyttää valtavasti rahaa kuolemisen pitkittämiseen. On esitetty arvioita, että puolet kaikista terveydenhuoltosatsauksista kuluu viimeisen elinvuoden aikana. Suomessa viime vuoden potti viimeiseen elinvuoteen oli siis tämän laskelman mukaan seitsemän miljardia euroa. Se on paljon rahaa. Harmillista näissä satsauksissa on, että suuri osa niistä ei jälkeenpäin katsottuna ole lisännyt hyvinvointia vaan pikemminkin aiheuttanut tarpeetonta kärsimystä ja olisi siten pitänyt jättää tekemättä.
Analyysiin perustuva hoitoapparaatti on näiltä osin rikki. Ja ei, ystävät hyvät, nämä ongelmat eivät korjaannu analyyttisesti tehostamalla tai valtakunnallisia hoitopriorisointeja tekemällä.
Kuolema ei ole ainoa analyyttisen lähestymistavan kompastuskivi. Mitä on rakkaus tai toisen ihmisen kanssa eläminen? Tai nuoruuden tuska, syrjäytetyksi tuleminen ja kadonnut ikäluokka? Tai irtisanomisilmoituksen saaminen, alkoholisoituminen ja yhteisön ulkopuolelle ajautuminen? Hintalappu yksilölle ja yhteiskunnalle on ainakin suuri.
Ainakaan tuloksista päätellen analyysiin perustuvilla ratkaisuilla ei pystytä kohtaamaan näitä kysymyksiä mielekkäästi – ei yksilön eikä yhteisön tasolla. Tilanne on tällä hetkellä samankaltainen kuin jos tarkasteltaisiin historian tutkimuksen paradigman sisällä tuulimyllyn generaattorin hyötysuhteen parantamista tai jätettäisiin Suomen historian kirjoittaminen energiainsinöörille.
Aika ajoin pohdin yhteiskunnan analyyttiseksi kasvattamilla aivoillani, mitä taide on. Taiteella lähestytään usein niitä kysymyksiä, joita analyysillä ei tavoita. Näitä kysymyksiä taide näyttää käsitelleen läpi historian.
Aika ajoin taidepläjäyksen kokemisen jälkeen saan vahvan tunteen, että ymmärsin jotain. Usein tuon ymmärryksen pukeminen sanoiksi on hyvin ongelmallista. Koen siis ymmärtäväni jotain, jota en analyyttisesti voikaan ymmärtää.
Kysymykseni kuuluu, kuinka paljon yksilön ja yhteiskunnan kannalta parempia päätöksiä liittyen ihmisyyden syvimpiin hetkiin me ihmiset tekisimmekään, mikäli ymmärtäisimme paremmin sitä, mitä analyysillä ei voi tavoittaa? Kuinka moni nuori jäisi syrjäyttämättä, kuinka moni vanhus saisi kuolla arvokkaasti, ja kuinka monelta konfliktilta vältyttäisiin?
Huomio kaikille “talousihmisiksi” itsensä kokeville: mahdollisuus säästää!
Taide itsessäänkin väistää analyysia. Taiteen lähestyminen analyysin keinoin jättää ulkopuolelle juuri sen, mistä pitäisi puhua.
3 Comments on "Esiintyvän taiteilijan vieraskynä: Taiteesta ja kuolemasta"
Eero Norokorpi
22.10.2012Morjensta!
Ei se omena kaus puusta putoa. Oskarin pohdinnoissa kuulen melkein Pekan äänen, jota viimeksi tänään iltapuhteella kuuntelin Hämeenkyrön kunnan valtuustosalissa. Ei silti, koen asioita paljolti samalla tavalla. Onko nykyinen sivistynyt kulttuuri kehittänyt erilaisia asiota "liian pitkälle"? Sinänsä vakava kysymys elämästä ja kuolemasta voitaisiin nähdä hieman realistisemminkin; kaiki me täältä kuitenkin lähdemme. Onko pakko kaikin konstein pitkittää lopullista ratkaisua ja panostaa elämän pitkittämiseen enemmän kuin lompsa kestäisi? No monille tahoille se on kuitenkin businesta ja maksajia ja maksuvalmiutta tuntuu toistaiseksi riittävän.
Pohdinnat ainakin Hämeenkyrön kunnan ensivuoden budjetin osalta ovat viimeistelyvaiheessa ja nämä pohdinnat eivät ratkea yhden kunnan valtuustossa tehtävillä päätöksillä - ainakaan vaalivuonna.
Menestystä toivotellen Eero Norokorpi
Pilvi Torsti
22.10.2012Eero, keskustelu kuolemasta ja sen välttämisestä on sarjassamme poliittisesti liki mahdoton. Silti se meidän on käytävä lääketieteen ja tutkimuksen kehittyessä jatkuvasti. Parasta Hämeenkyröön!
Kirsti Honkavaara
23.10.2012Nuori mies Oskari kirjoittaa asiaa niin sairaiden vanhusten keinotekoisesti pitkitetystä elämästä kuin taiteesta! Tärkeintä on elämän laatu, ei sen pituus. Ja juuri taide parantaa laatua.
Lämpimin terveisin,
Kirsti, 72 v.