Jos olisin normaalissa tutkijatyössäni, lukisin tänään kokonaisuudessaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan julkaiseman  asennetutkimksen “Maailman paras maa”. Raportti täällä, se on arvokasta vuodesta 1984 kerättyä vertailevaa tutkimusta. Eduskuntavaaliehdokkaana joutuu 3,5 viikkoa ennen vaaleja täytyy tyytyä muiden nostoihin laajasta raportista. Aamun HS ja Olli Pohjanpalo löysi Politiikan Pelastusohjelman demokratia-teeman kannalta pysäyttäviä lukuja:

  • Suomalaisten kriittisyys poliittista päätöksentekojärjestelmää ja puolueita kohtaan on kasvanut. Samalla kansalaisten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin pysyy pohjalukemissa.
  • 40 prosenttia kansalaisista ajattelee, että mikään puolue ei aja heille tärkeitä asioita.
  • 78 prosenttia ajattelee, että puolueet ovat ajautuneet yhä kauemmas tavallisen ihmisen ongelmista (kaksi vuotta sitten 70 prosenttia).
  • 56 prosenttia suomalaisista sanoo olevansa kiinnostunut politiikasta ja seuraavansa sitä aktiivisesti. Kaksi vuotta sitten osuus oli 51 prosenttia.

Tulokset vahvistavat uskoa, että politiikka täytyy pelastaa ja se on tulevan eduskunnan tehtävä. Politiikan Pelastusjuhlien puheenvuorot pönkittävät tätä näkökulmaa, kirjailija Elina Hirvonen kosketti siellä monia rehellisellä puheellaan.