httpv://www.youtube.com/watch?v=Z7KqzD__pLA
Kehitysmaiden auttaminen on historiallinen ja ikuinen velvollisuutemme. Joka ei siihen usko voi paneutua 1700-luvun orjakaupan ja 1800-luvun imperialismin historiaan. Eri aikoina ja eri paikoissa tarvitaan hyvin erilaista apua. Raha ratkaisee osittain, mutta paljon myös perehtyneisyys, pitkäjänteisyys ja tavoitteiden jäsentäminen.
Tällä hetkellä monet kehitysmaat ovat vaarassa jäädä viiveellä finanssikriisin jalkoihin, vaikka niiden pankeilla ei ollut osaa eikä arpaa Yhdysvaltain ja muun maailman sekoilussa. IMFsai kuitenkin onneksi Obama-manian saattelemana satoja miljardeja, jotka ovat osa länsimaiden sitoutumista kehityskysymykseen.
Seuraavassa muutamia faktoja omasta kehitysyhteistyöhistoriastani sekä Suomen ja Euroopan unionin kehitysyhteistyöstä. Lopuksi kysyn, mitä te tekisitte kehitysyhteistyörahoilla. Jälkisanoiksi olen listannut itselleni keskeisiä kehityslukuja ja linkin suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen vaalityöhön.
Minä ja kehitys
Minulla on käytännön kokemusta kehitysyhteistyöstä Nepalista ja Balkanilta. Nepalissa opetin englantia tytöille ja naisille, jotka olivat saaneet hiv-tartunnan työskennellessään Intiassa prostituoituina. Tavallisesti heidät oli ostettu Nepalin köyhistä vuoristokylistä teini-ikäisinä. Hiv-tartunnan jälkeen tytöt palautettiin kelvottomina työntekijöinä Nepaliin, missä heidän omat yhteisönsä hylkivät heitä. Maiti Nepal -järjestö, jossa työskentelin vapaaehtoisena, tarjosi tytöille kodin ja pyrki rakentamaan itsenäisen elämän edellytyksiä.
Balkanilla Bosnia ja Hertsegovinassa olen ollut perustamassa Mostarin kaupunkiin United World College -lukiota, joka vuonna 2006 toi kaikkien kansallisten ryhmien nuoret ensi kertaa samoille oppitunneilla sitten 1990-luvun sodan. Lisäksi hankkeemme toteutti opettajankoulutusohjelmaa ja työskenteli paikallisten poliitikkojen kanssa. Kaiken toiminnan tavoitteena oli ja on edistää korkeatasoista monikansallista koulutusta toimivan käytännön esimerkin avulla.
Olen perehtynyt kehitysyhteistyön käytäntöihin, rahoitukseen ja toteutustapoihin näiden käytännön kokemuksien myötä. Tiedän, että hankkeiden organisointi on kaikki kaikessa. Työn tulee olla hyvin suunniteltua ja johdonmukaista. Rahoittajien poukkoilu ja eri maiden omat ”lempilapset” tekevät usein mahdottomaksi hyvän ja pitkäjänteisen työn esimerkiksi järjestöissä ruohonjuuritasolla.
Suomi, EU ja kehitys
Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat maailman suurin kehitysavun antaja. EU antaa yli puolet koko maailman virallisesta kehitysavusta eli EU:lla on todella väliä.
Unionin ja Suomen kehityspolitiikka perustuu YK:n vuosituhatjulistuksen arvojen ja kehityspäämäärien (Millennium Development Goals, MDGs) edistämiseen. EU:n kehityspolitiikan keskeisin tavoite on köyhyyden vastainen taistelu ja erityisesti vähiten kehittyneiden maiden auttaminen.
Moniulotteiseen köyhyysongelmaan voidaan puuttua vain toimimalla johdonmukaisesti kaikilla kehitysmaihin vaikuttavilla politiikkalohkoilla. On olennaista varmistaa, että kehitykselle haitallista kauppapolitiikkaa ei harjoiteta rinnan kehitysavun kanssa. Kehitysyhteistyö haastaa myös Euroopan unionin maatalouspolitiikan. Monien kehitysmaiden ainoa toivo pysyvään elintason nousuun on päästä tuottamaan kannattavasti ja suuressa mittakaavassa maataloustuotteita.
Johdonmukaisuuteen kuuluu myös vaatimus kaupan oikeudenmukaisuudesta. Kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden tulee saada työstään reilu korvaus. Samalla ostajalla on oikeus vaatia ympäristömääräysten noudattamista ja lapsityövoiman kieltämistä. Oletko miettinyt miten reilua sinun arkesi on? Kuka sinun kenkäsi on valmistanut ja minkälainen hänen työpäivänsä oli?
EU:n kehityspolitiikkaa ohjaa marraskuussa 2005 yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostossa hyväksytty kehityspoliittinen julkilausuma ”The European Consensus on Development”. Konsensuksen saavuttaminen ei ole helppoa. Kehityskysymykset herättävät vahvoja intohimoja ja esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvät kysymykset jakavat parlamentissa myös poliittisesti, mitä kuvaa se, että konservatiivien valinta naisten oikeuksien komitean johtoon kuluvalla vaalikaudella, slovakialainen Anna Zaborka, vastustaa aborttia jopa raiskaustapauksissa.
Mitä me voimme tehdä?
Kehityspolitiikassa tarvitaan ratkaisuja. Niin kuin alalla työskentelevä ystäväni sanoi: ”Ei huomenna. Tänään.”
Olen hahmotellut muutamia ajatuksia ja kysymyksiä. Odotan vastauksianne.
- EU-parlamentissa kehitysyhteistyöhön voi vaikuttaa valiokunnissa, mutta pidän äärimmäisen tärkeänä työtä omassa jäsenmaassa. Mepit voivat tuoda esille ihmisoikeuksia, maailman moninaisuutta ja pitää yllä kehityskysymyksiä kaikessa laajuudessa. Odotan tätä tehtävää.
- Tärkein yksittäinen kehityksen turvaava tekijä lienee kehitysavun nostaminen YK:n suositukseen, joka on 0,7 % BKT. Suomen solidaarisuusluku on tällä hetkellä 0,46 % bruttokansantulosta (v. 2008 lopussa). EU-maista Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Luxemburg ovat täyttäneet varsinaisen tavoitteen jo aikoja sitten. 2010 tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Suomi ensi kertaa sitoutui 0,7% -tavoitteeseen. Gallup-tutkimusten mukaan suomalaiset olisivat valmiita kasvattamaan kehitysyhteistyömäärärahoja. Kansalaisista kaksi kolmasosaa ja päättäjistä neljä viidestä haluaisi lisätä Suomen kehitysyhteistyömäärärahoja. Meidän on vaadittava, että kehitysyhteistyössä tehdään vihdoin kansallinen läpimurto. Mitä sinun kansanedustajasi asian hyväksi tekee? Pitäisikö kysyä?
- Kehitysavun nostamisen kanssa käsi kädessä kulkee kysymys siitä, mitä rahalla tehdään. Kumppani-lehti (4/2009) totesi osuvasti, kuinka helppoa on todeta, että “Afrikkaa on autettava” ja että “kansainvälisyys on tärkeää”. Vaikeampaan on pohtia sitä, kuka todella tietää, mikä koillistansanialaisessa pikkukylässä asuvalle naiselle on parasta apua ja miten se vietäisiin perille. Politiikan Pelastusohjelma haastaa toimimaan yhdessä. Kertokaa tutkitusta tiedosta ja henkilökohtaisista kokemuksista. Mitä te tekisitte kehitysyhteistyörahoilla?
******
Pilvin valitsemia kehitysfaktoja
- Joka viides ihminen maailmassa elää äärimmäisessä köyhyydessä eli alle yhdellä dollarilla päivässä.
- 840 miljoonaa ihmistä näkee jatkuvasti nälkää.
- Suurin osa maailman köyhistä on naisia; alipalkattuja, ylityöllistettyjä, alttiimpia syrjinnälle ja väkivallalle.
- Maailmassa elää tällä hetkellä historian suurin nuorisosukupolvi. Puolet maailman väestöstä on alle 25-vuotiaita ja noin 240 heistä miljoonaa elää äärimmäisessä köyhyydessä.
Yli 130 miljoonaa kouluikäistä lasta ei käy koulua, 56% heistä on tyttöjä
Köyhimmissä Afrikan maissa (Burkina Faso, Gambia, Niger, Mali, Senegal) 70-92% naisista on lukutaidottomia.
Suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestöjen Kehys ry:n Pallo Pelissä EU-vaalit -sivusto. Olen sitoutunut heidän tavoitteisiinsa, jos tulen valituksi parlamenttiin 2009.
6 Comments on "Miten sinä tukisit johdonmukaista kehitystä?"
Ari Rusila
24.4.2009Kaksi hajakommenttia:
1) Mainitsemasi pointti "mitä rahalla tehdään" on mielestäni olennaisempi kuin muodollinen 0,7 % BKT tavoite. Tässä yhteydessä tulisi miettiä ns. suoran budjettiavun ja "kenttäprojektien" suhdetta kuin myös Suomen/EU:n bilateraalisten hankkeiden ja YK:n kautta kanavoitavien ohjelmien suhdetta.
2) Ainakin Balkanilla ja ehkä myös Afrikassa avun saaminen kentälle voi vaatia yhteistyötä järjestäytyneen rikollisorganisaatioiden, heidän poliittista valtaa pitävien edustajiensa, sotarikollisten ja vastaavien tahojen kanssa. Konflikti syntyy siitä, että joidenkin kenttätason toimien onnistumiseksi liittolaisina pidetään tahoja jotka osaltaan ovat ongelmia aiheuttaneet ja jotka jo aiheuttavat ongelmia itse EU:n sisällä (mm.jenkkien DEA joutui jäädyttämään Balkanin reitillä käymänsä huumesodan 1999 kun albaanimafiasta yht'äkkiä tulikin tärkeä liittolainen, aiemmin puolestaan jenkkien yhteistökumppaneina toimivat mm Saddam Hussein ja al-Qaeda myöhemmin tunnetuin seurauksin - EU puolestaan jo Natonkin vuoksi on ollut suhteellisen kritiikitön liittolaisvalintoihin). Pikavoittje voi luonnolisesti saada kyseenalaisten liittolaisten kanssa, pitkäjänteistä kehitystyötä ei mielestäni näiden varaan voisi laskea.
Pilvi Torsti
28.4.2009Arille se, että olen oman kokemukseni valossa myös sitä mieltä, että on tosiaan hyvin keskeistä miettiä "mitä rahalla tehdään", kenties prosentteja tärkeämpää. Toisaalta monet kehy-osaajat pitävät myös %-tavoitteita aivan keskeisinä. EHkä olennaisinta on, että alueet ja niiden tarpeet ovat hyvin erilaisia ja kehitysyhteistyössä on aina todella tärkeä hahmottaa kokonaisuus, pitkän tähtäimen kehutystarpeet ja mahdollisuudet, aiemmat kokemukset jne.
Johanna Virkkula
30.4.2009Minusta 0,7% on enemmän kyse asenteesta ja tahdosta (0,7 ei ole meiltä paljon pois) jota meillä (as in Suomen valtio) ei tällä hetkellä ole. "Siellä" sillä rahalla voi tehdä ihmeitä - ja onneksi tunnen jopa henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka tekevät kehitysyhteistyön saralla mielekästä työtä (tarkistaen, mihin suomalaisten kehitysyhteistyörahat menevät).
Tutkimustiedosta - populaarisesti - globaaliin hyvinvointiin liittyen kiinnostavin on mielestäni Hans Roslingin ja kumppaneiden http://www.gapminder.org/; suosittelen erityisesti kahta videota
http://www.gapminder.org/videos/yes-they-can/ ja
http://www.gapminder.org/videos/ted-talks/hans-rosling-ted-talk-2007-seemingly-impossible-is-possible/ sekä koko gapminder world -tilastohärpäkkää, jossa voi esim. verrata Suomen ja Albanian tai vaikka Ghanan kehitystä eri mittarein eri vuosina. Vappuja!
Sai Väyrynen
5.5.200915 vuoden kehitysyhteistyökokemuksellani toteaisin, skeptis-realistisesti, että kysymys kehitysyhteistyörahoituksen nostamisesta Suomessa 0,7% on kysymys asenteesta ja siitä viestistä, mikä globaalisti halutaan välittää: haluaako Suomi osoittaa, että se sitoutuu ja pitää kiinni siitä, mitä on yhteisesti sovittu.
Suomi vaatii kehitysyhteistyökohdemailtaan sitoutumista kansainvälisiin tavoitteisiin, esim. vuosituhattavoitteisiin, mutta ei itse sitoudu nostamaan kehitysyhteistyömäärärahaosuuttaan. Ei kovin vaikuttavaa.
Se, miten raha käytetään, miten sen käyttöä seurataan ja mikä on 'output', on jo paljon monimutkaisempi kysymys, johon millään kansainvälisellä foorumilla ei ole ihan selkeää vastausta.
Ensimmäinen kysymys on kohdemaiden suvereenisuus: missä määrin voi vaatia / määrätä kohdemaita toimimaan kulttuurisesti, hallinnollisesti, poliittisesti jne. jonkun toisen maan määritelmien mukaan. Esim. 'hyvä hallintokulttuuri' suomalaisesta näkökulmasta on aika vaikeasti vaadittava vaikkapa Tansaniassa.
Toinen kysymys on kehitysyhteistyön ja ylipäätään kansainvälisten sopimusten arvomaailman eurosentrisyys. Kohdemaat kyllä suostuvat noudattamaan näitä sopimuksia, sillä niiden on pakko, jotta ne saisivat tukea. Onko länsimainen käsitys esimerkiksi 'oikeudenmukaisuudesta' ainoa oikea ja pätevä. Voisiko olla yhtä päteviä - mutta täysin länsimaisesta kulttuuriperinteestä poikkeavia - olla muitakin? Kokemukseni mukaan on.
Kolmas kysymys on kansainvälisten sopimusten toteuttamisaikataulujen realistisuus. Useiden Afrikan maiden opetusministeriöiden kanssa työskenteltyäni olen todennut, että 'Koulutus kaikille' ja vuosituhattavoitteiden aikataulut ovat täysin epärealistiset. Opettajien koulutus kestää tietyn ajan, laadukkaan koulutuksen kehittäminen kestää, koulutusasenteiden kehittäminen kestää, tarvittavan tietotaidon kehittäminen kestää. Jos ajatellaan, että Suomessa peruskoulun kehittäminen on kestänyt 40 vuotta - nyt ollaan siinä pisteessä, että voidaan perustellusti sanoa, että koulutuksen laatu on kansainvälisesti vertailtuna hyvä. Miksi sitten odotetaan, että kehittyvissä maissa koulutusjärjestelmät laitetaan uusiksi ja laajennetaan koskemaan kaikkia 10 vuodessa? Koneita, teitä ja peltoja voidaan kehittää 10 vuodessa paljonkin, ihmisten systeemien kehittämiseen se on vasta alku.
EU on suuri kehittyvien maiden tukija, se on totta. EU on myös kehittänyt uskomattoman monimutkaisen, kalliin, eurosentrisen ja byrokraattisen systeemin tuen ympärille. Sen muokkaamiseen kohdemaiden tarpeiden (ei EU:n) tarpeiden mukaiseksi olisi varmaan työtä.
Raija Latva-Karjanmaa
7.6.2009Erittäin hyvä, että SDP:lle on saatu tällainen kehitysmaita tunteva ehdokas, jolla on myös asiasta laaja tietopohja. Vain koulutuksella lisätään tasa-arvoa. Suomen pitää peruskoulutuksen ykkösmaana olla viemässä hyvää koulutus- ja opettajankoulutusjärjestelmää kehitysmaihin. Tutkimus ja osaaminen tällä alueella on maailmanluokkaa. Se on valjastettava tukemaan koulutuksellisen tasa-arvon ajatuksen viemisene kehitysmaihin. Paulo Freiren vapauden pedagogiikka on ajankohtaisempi kuin koskaan!
*Freiren mukaan lukutaito on ensimmäinen askel ulos köyhyydestä. Oppiminen avaa hänestä väylän ihmisarvoon ja osallistumiseen.
*Freire mm. huomioi, että tiedettä ja teknologiaa käytetään yhä enemmän tehokkaina välineinä vallan ylläpitoon manipulaatiolla ja tukahduttamisella.
Linkki
http://www.opettaja.fi/portal/page?_pageid=95,82089&_dad=portal&_schema=PORTAL&key=81450
ONNEA TÄMÄNPÄIVÄISEEN JA SEURAAVIIN VAALEIHIN!
Raija