Hyvää naistenpäivää. Politiikan pelastusohjelmassa naiset ovat olleet osa tasa-arvokeskustelua ja keskustelua naiskaupasta. Kiitos Johannalle, Jennille, Helille, Sirkalle, Mikaelille ja muille täällä esitetyistä kommenteista ja näkemyksistä.
httpv://www.youtube.com/watch?v=MrnBBjvsExs
Videoblogissa (9.3.): Kerron, miten työskentelin naiskaupan uhrien parissa Nepalissa ja miten Euroopan unionilla on tärkeä rooli naiskaupan vastaisessa työssä. Lisäksi puhetta Eu:n tasa-arvopolitiikasta ja kuvia miesjoukoista.
Ongelma 1: Naiskauppa ja EU
Naiskauppa on erityinen tasa-arvoon ja naisiin liittyvä ihmisoikeusloukkausongelma. Jenni kuvaa hyvin ongelman laajuutta Politiikan Pelastusohjelmassa: satoja tuhansia naisia ja lapsia joutuu vuosittain tämän, huumebisnestä kannattavamman kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden muodon uhriksi. Itse olen ollut naiskaupan kanssa tekemisessä Nepalissa, kun opetin vapaaehtoisena englantia Intiaan palvelijoiksi myydyille tytöille. He olivat palanneet Nepaliin saatuaan Intiassa hiv-tartunnan. Hiv teki tytöistä kelvottomia paitsi ilotalotyöhön Intiassa myös kotiyhteisöihinsä Nepalissa. He opiskelivat englantia voidakseen kaupustella turisteille. Noiden tyttöjen ja naisten kohtalot eivät tule jättämään ikinä rauhaan.
EU:n sisällä Saksan ja Tsekin raja-alueella vierailin hämmentävässä ilotyttökaupungissa pari vuotta sitten. Balkanilla olemme nähneet räikeitä esimerkkejä niin Kosovossa kuin Bosniassa siitä, miten kansainvälisen yhteisön työntekijät ovat vaikuttaneet prostituution ja naiskaupan lisääntymiseen.
Pitkäaikainen naisasia-aktiivi Heli Suominen tiivistikin Pelastusohjelma kirjoituksessaan: ”EU:n tasa-arvopolitiikassa pitäisi muistaa keskiluokkaisten naisten lisäksi naiset, jotka kärsivät väkivallasta ja esimerkiksi ihmiskaupasta. Ihmiskauppa on juuri sellainen ongelma, jota vain kansallisin toimin on mahdoton torjua.”
Niinpä. Uskon Helin tavoitteen mahdollisuuksiin. Entinen Euroopan unionin ihmisoikeusasiamies ja nykyinen kansanedustaja Jacob Söderman nosti aiheen esiin lounaskeskustelussamme hiljattain. Söderman totesi, että hänen nähdäkseen EU-maiden poliisiyhteistyöllä naiskauppaan voidaan oikeasti puuttua.
Ongelma 2: Tasa-arvo ja EU
Euroopan unioniin valitaan tulevan vuoden aikana jopa neljä huippujohtajaa. Spekulaatioissa ei ole naisten nimiä ollut. Allekirjoita kansalaisadressi, joka vaatii, että vähintään yksi nimitetyistä olisi nainen.
Valtio-opin vt. professori Johanna Kantola on eritellyt neljä tapaa, joilla Euroopan unioni on pyrkinyt ja pyrkii muuten edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Ensimmäinen ja vanhin strategia eli syrjinnän vastainen lainsäädäntö pyrkii takaamaan sukupuolille samat mahdollisuudet. Tähän strategiaan kuuluu esimerkiksi tasa-arvolaki, joka Suomessa säädettiin vuonna 1986. Vastaava Euroopan unionin direktiivi tuli voimaan jo vuosikymmen aiemmin.
Toisessa strategiassa tunnistetaan naisten ja miesten erilaisuus ja pyritään tasa-arvon edistämiseen suosimalla aliedustettua sukupuolta. Tällöin kyseessä ovat positiiviset erityistoimet, jotka on mainittu Euroopan unionin Amsterdamin sopimuksessa 1997.
Uudempi ja kolmas EU:n tasa-arvon edistämismuoto perustuu ennakoivaan tasa-arvotyöhön, jonka lähtökohtana on sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Euroopan unionissa tämä sukupuoleen ja rakenteisiin keskittyvä näkökulma on laajasti hyväksytty. Tutkijat ovat kuitenkin kritisoineet EU:a siitä, että mitään tuloksia ei ole nähtävissä sellaisilla keskeisillä EU-politiikan tai -budjetin alueilla kuin maatalous, liikenne, ulkopolitiikka, ympäristö tai kilpailulainsäädäntö.
Neljäs tasa-arvotyön strategia, moniperusteinen syrjintä, on viime vuosina voimakkaasi mukaan tullut näkökulma, jossa syrjinnän vastaisessa työssä pyritään huomioimaan erilaiset syrjinnän perusteet. Sukupuolen rinnalle syrjintälainsäädäntöön on nostettu rotu tai etinen alkuperä, uskonto tai vakaumus, vammaisuus, ikä ja sukupuolinen suuntautuminen.
Ongelmat ja Suomi?
Suomessa naisjärjestöt ja tasa-arvotyön toimijat suhtautuivat 1990-luvulla kriittisesti Euroopan unionin jäsenyyteen. EU-jäsenyyden pelättiin vaikuttavan kielteisesti suomalaiseen tasa-arvokehitykseen, koska Suomi olisi ”samassa veneessä” sellaisten katolisenemmistöisten maiden kanssa kuin esimerkiksi Irlanti, Espanja tai Italia.
Käsittääkseni suomalainen tasa-arvotyö on kuitenkin hyötynyt EU:sta. Euroopan unioni on luonut painetta ja antanut tukea kansalliseen tasa-arvotyöhön. Konkreettiset syrjinnän muodot ja rakenteelliset ongelmat, kuten lähes muuttumattomana säilyvät palkkaerot, ovat EU-lainsäädännön myötä tulleet näkyvimmiksi. Suomi ei näyttäydykään ”tasa-arvon mallimaana” kaikissa tasa-arvoasioissa.
Mitä pitäisi tehdä?
Ihmiskaupassa EU:n on syytä tehdä laajaa yhteistyötä Etyjin ja siellä ihmiskaupan vastaisesta työtä koordinoivan erityislähettiläs Eva Biaudetin toimiston kanssa, jotta naiskauppa nousee ja pysyy julkisessa keskustelussa niin kauan, että sen vastaisessa taistelussa saavutetaan merkittäviä tuloksia. Kyse on Jennin sanoin aikamme orjuudesta ja hirveästä ihmisoikeusrikkomuksesta, joka kirjattiin Suomenkin rikoslakiin vasta 2004 EU:n direktiivin ansiosta.
Professori Johanna Kantola tiivistää Politiikan Pelastusohjelman kirjoituksessaan laajemmat Euroopan unionin tasa-arvopolitiikan haasteet: ”EU:n tasa-arvopolitiikan tutkiminen herättää aika perustavanlaatuisia kysymyksiä siitä, miten tasa-arvo määrittyy ja määritellään. Millaista tasa-arvoa edistetään? EU:n vahva markkinoiden, kilpailun ja tehokkuuden eetos heijastuu myös tasa-arvomääritelmiin, kuten Sirkka Ahonenkin kommentoi. Esim. ”työn ja perheen yhteensovittaminen” määritellään usein pikemminkin sen kautta, miten naiset saadaan sovittamaan yhteen työ ja perhe ja siten työmarkkinoille (mihin tahansa töihin, millä tahansa palkalla…) kuin pohtimalla vaikkapa miesten hoivaroolia, perheen sisäistä työnjakoa tai sukupuolittuneita työmarkkinoita. Miten tuoda keskusteluun toisenlaisia määritelmiä, esim. tosiasiallisesta ei niinkään mahdollisuuksien tasa-arvosta?”
Mitä sinä ajattelet? Miten saamme keskusteluun ja toiminnan tasolle tosiasiallisen tasa-arvon? Voiko EU-maiden poliisiyhteistyö todella puuttua naiskauppaan? Mitä me voimme tehdä? Allekirjoitithan vetoomuksen?
6 Comments on "Tosiasiallisen tasa-arvon puolesta ja naiskauppaa vastaan"
Mika
9.3.2009Jos haluat keskusteluun ja toiminnan tasolle tosiasaiallisen tasa-arvon, niin koita lähteä ensin purkamaan suomen miehiä syrjivää tasa-arvolakia. Juu, tiedetään, tasa-arvolaissa sanotaan, että asevelvollisuuden määrääminen miehille, sukupuolen perusteella ja vankilan uhalla, ei ole syrjintää. Mutta sen nyt sanoo jokaisen itsenäiseen ajatteluun kykenevän henkilön aivot että totta ihmeessa tuossa on on nimenomaan kysymys syrjinnästä ja räikeästä tasa-arvo-ongelmasta. Mitä ajattelit tälle tehdä, Pilvi? Kiinnostaisi tietää mielipiteesi ja toimenpide-ehdotuksesi.
Toinen räikeä tasa-arvo-ongelma on miesten keskimäärin noin 8 vuotta lyhyempi elin ikä. Tiedossa on että naiset kuluttavat 40% enemmän terveydenhuollon resursseja kuin miehet ja lähes kaikki ennakoiva terveydenhuolto ja määräaikaiskntrollit on suunnattu naisille. Mitä näille pitäisi tehdä?
Onhan näitä mutkin tosiasiallisen tasa-arvon esteitä vielä, mutta aloitetaan näistä.
Pilvi Torsti
13.3.2009Mika, selvitin asiaa hieman ja niinkuin arvelinkin asevelvollisuus miehiä syrjivänä ei ole mitenkään kontraversiaali asia tasa-arvotoimijoiden keskuudessa. Viime Tasa-arvo-lehdessä oli esim. Kari Uotilan (tasa-arvoasian neuvottelukunnan TANEn miesjaoston pj) haastattelu asevelvollisuudesta miehiä syrjivänä asiana. Virallinen kanta on kirjattu esimerkiksi TANEn asevelvollisuuslakilausuntoon ja vapaaehtoista maanpuolustusta koskevan lainsäädännön toimivuudesta annettuun lausuntoon. Eli asialle pyritään tekemään jotain ja tuo asevelvollisuuslakihan on edelleen käsittelyprosessissa.
Heli Suominen
13.3.2009Tervehdys,
Vielä Pilville ja Mikalle. Myös esimerkiksi Naisasialiitto Unioni on esittänyt vain miehille pakollisesta asevelvollisuudesta luopumista.
Voi sanoa jopa niin, että feministit ja naisasialiike ovat Suomessa se taho, joka eniten kantaa huolta tästä epätasa-arvosta.
Kirsi Mäki
20.3.2009Hei!
EU:n komissio maaliskuun alussa julkaiseman tiedon mukaan sukupuolten väliset palkkaerot ovat Suomessa EU-maiden keskiarvoa suuremmat, ks. komission sivut: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=681&langId=en
Eilisessä tasa-arvon päivän tapahtumassaan opiskelijajärjestöt ja poliittisten naisjärjestöt nostivat esiin:
http://www.alli.fi/sivu.php?artikkeli_id=4420
Pilvi Torsti
21.3.2009Kirsi ja muu tasa-arvo-osaajat, onko mitään ajatuksia siitä, miten tuohon palkkaeroasiaan voisi päästä käsiksi? Onko muissa maissa tapahtunut kehitystä eri tavalla kuin meillä?
Liina L.
1.4.2009Eikö tarttuminen pätkätyöasioihin on yksi ratkaisu naisten ja miesten välisen työelämän epätasa-arvon taltuttamiseen ja samapalkkaisuuden toteutumiseen? Pätkätyöportaikossa miehet etenevät naisia nopeammin korkeampiin, vakinaisiin ja paremmin palkattuihin tehtäviin - ainakin Työministeriön vuoden 2005 tietojen mukaan.
Palanko-Laaka, Kirsti (2005): Määräaikaisen työn yleisyys, käytön lainmukaisuus ja lainsäädännön kehittämistarpeet. Työministeriö.
http://www.mol.fi/mol/fi/99_pdf/fi/06_tyoministerio/06_julkaisut/07_julkaisu/thj359.pdf
Saman ilmiön toinen puoli on tietysti hoitovapaajärjestelmän kehittäminen tasa-arvoisempaan suuntaan sekä edelleen työnantajien asenteiden muuttaminen kohti isyysvapaamyönteistä suuntaa. Kun vastuu lastenhoidosta jakaantuu tasaisemmin sukupuolten kesken, tulee 30-kymppisistä naisista työhaastatteluissa muitakin kuin biologisia pommeja.
Mm. SAK:n ylläpitämään tasa-arvoklinikkaan on kerätty tietoa sekä samapalkkaisuuden, pätkätyön ja hoitovapaajärjestelmän vaikutuksista. http://www.tasa-arvoklinikka.fi/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1