Viikko eduskunnassa takana. Erikoinen viikko. Aikamoinen viikko. Huumorintajuinen poliittisen historian tutkijakollega lähetti viestin vakavasta asiasta pilke silmäkulmassa: kova suoritus dosentti Torstilta, perjantaina kansanedustajaksi ja maanantaina on liki hallitus hajonnut.

Ensi maanantaina hallitus ja pääministeri on kutsunut eduskunnan ylimääräiseen istuntoon keskustelemaan viikon vaiheista. Palaamme niihin tarpeen mukaan.

Omat tunnot kansanedustajan tehtävän alkaessa? Suunnilleen näin kävin asioita läpi lähipiirille:

”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.” (perustuslaki §2)

Näin kuuluu Suomen perustuslain toinen pykälä. Arvostan suuresti sitä valtakirjaa, jonka olen tuhansilta helsinkiläisiltä vapaissa demokraattisissa vaaleissa saanut ja jonka turvin nousin Suomen eduskuntaan.

Olen politiikassa mukana, koska aikamme isot kysymykset on ratkottava politiikassa. Globaalisti on ratkottava valtavia kysymyksiä – ilmastonmuutos, löydettävä kestävä kasvun mallit – politiikan täytyy pelastaa maailmaa. Suomessa kriittistä on kyky rakentaa 2020- ja 2030-luvun hyvinvointivaltiota niin, että yhdenvertaisuus lisääntyy ja varmistamme, että kaikki pysyvät mukana.

Eduskuntatyössä haluan painottaa erityisesti kolmea teemaa.

Koulutus tehokkain tapa rakentaa maailmaa ja esimerkiksi vähentää eriarvoisuutta.

Suomi menestyy, jos jatkuvasti satsaamme meidän kaikkien koulutukseen ja osaamisen tasoon. Haluan painottaa sitä, että innovaatiot eivät pelkkää insinööritiedettä vaan syntyvät luovuutta ja asioiden yhdistelyä korostavan koulutuksen ja osaamisen myötä. (Tähän meitä haastaa myös juuri julkaistu OECD:n arvio, joka ei ole Suomen kannalta kaikilta osin mairitteleva, lue täältä).

Toiseksi Rauha ja vaikuttaminen globaalisti. Suomella ja Pohjoismailla on ollut historiallisesti kokonaan suurempi merkitys – haluan että aktiivinen rooli vallataan nyt takaisin niin EU:n uudistamisessa kuin ilmastonmuutostyössä.

Ja sitten on Helsinki – Maailma pelastetaan kaupungeissa ja monet maailman kasvualueet ovat hyvin kaupunkivetoisia. Oy Suomi Ab:n menestyminen kulkee käsi kädessä Helsingin menestymisen kanssa. Lontoon hieno pormestari Khan on hyvin korostanut kansallisvaltion ja sen pääkaupungin kohtalonyhteyttä. Ja kyllä Helsingin etua pitää myös valvoa ja Helsingin näkökulmaa pitää esillä eduskunnan päätöksenteossa. On todella arvokasta, että eilen julkaistiin kuuden suurimman kaupungin yhteinen kannanotto maakunta- ja sote-uudistuksen ongelmista kaupunkien kannalta.

**

Teemojen – koulutus, rauha, Helsinki – lisäksi minulle on tärkeää politiikan tekemisen tavat. Politiikka kuuluu kaikille tai ainakin sen pitäisi kuulua kaikille. Kansan edustajan keskeinen tehtävä on tuoda yhteen mahdollisimman laaja kirjo ajattelua, toiveita, asiantuntemusta. Siihen on koitettava keksiä tähän jatkuvasti uusia tapoja vahvistamaan edustuksellista demokratiaa, joka on minulle kaiken ytimessä. ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.”

Toivon, että laitatte aina ideoita, ehdotuksia ja viestejä siitä, miten näitä tekemisen tapoja voisi vahvistaa, kehittää. Mitä sinä tekisit?

Ja lopuksi kansanedustajuuden alkaessa on tietenkin palattava kymmenen vuotta mukana seuranneeseen runoon, jonka myötä toivon kaunista kesäviikonloppua kaikille.

Minun politiikkani

En pelkää ketään.

Rakastan maailman ihmisiä,
haluan kaikille hyvää

-se on minun politiikkani
Että me rakastaisimme toinen toistamme
Ei väitellen vaan keskustellen sovussa.
Menisimme ikään kuin mustikkaan yhdessä.
Lämmittäisimme saunan.
Istuisimme laiturilla huohottamassa.
Olisimme ihmisiksi.

(Pentti Saarikoski)