Pilvi Torsti: ”Puolue on paras ja pahin”

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2016 klo 09:42
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö – julkaisuvapaa heti

SDP:n Helsingin piirin puheenjohtajan VTT Pilvi Torstin 21.6.2016 julkaistava Vaalikirja – Mitä on olla ehdokas (Kalevi Sorsa -säätiö) johdattaa vaalikampanjoinnin raakaan arkeen julkisivujen takana. Poliittisessa kirjallisuudessa se on poikkeuksellinen, laajaa kannatusta keränneen mutta varakansanedustajaksi jääneen aktiivitoimijan analyysi, kuvaus ja samalla testamentti.

Poliittinen päätöksenteko on joukkuelaji, jossa yksinäinen ratsastaja harvoin menestyy. Suomen vaalijärjestelmä korostaa kuitenkin henkilöä, jonka kovimpia kilpailijoita ovat usein samankaltaisen profiilin ehdokkaat omassa puolueessa. Paitsi äänistä, he kamppailevat keskenään myös niukoista resursseista, vaikutusvaltaisista tukijoista – ja rahasta.

”Vaalihuumassa ja ehdokaskuplassa rahan merkitys ja oma suhde rahaan hämärtyy”, Torsti kuvaa ja pohtii kampanjoinnin kilpavarusteluun rahoituskattoa. Hän asettuu kannattamaan myös listavaalia. Siinä on omat ongelmansa, mutta puolueiden korostuva rooli saattaisi vahvistaa demokratiaa.

Vaalikirja on täynnä tunnetta yhdistettynä tiukkaan analyysiin. Torstin mukaan vaalit ovat ”yllättävän paljon kollegiaalinen ponnistus, joka yhdistää kaikkia ehdokkaina olleita vähän samaan tapaan kuin sama urheiluharrastus”. Oman kampanjansa ohella hän ammentaa runsaasti esimerkkejä myös kilpasiskojen ja -veljien piiristä

Kaikesta suunnitelmallisuudesta huolimatta menestys voi sittenkin olla sattumista kiinni. Ehdokas jää vaalien alla mediassa mainitsematta potentiaalisena läpimenijänä. Puolueen yleisimago vie ratkaisevalla hetkellä valitsijoita toiseen suuntaan kuin ehdokkaan oma profiili.

Pilvi Torsti on armoton niin omia kuin vieraita kohtaan eikä anna kovin korkeaa arvosanaa millekään puolueelle. Osaavimmat ja lahjakkaimmat ihmiset hän on kohdannut politiikan ulkopuolella. Kuva suomalaisen politiikan tilasta on karu:

”Puuttuu johtajuus, näkymä tulevaisuudesta, innostus, lujuus, suunnan näyttäminen ja ennen kaikkea asioiden maaliin saaminen. Poliittinen taktikointi ja alueiden paine ottaa jatkuvasti niskalenkin yhteiskunnan kokonaisedun etsimisestä parhaan tiedon ja asiantuntemuksen valossa.”

Silti Torsti rohkaisee lähtemään ehdokkaaksi mukaan ratkaisemaan aikamme isoja kysymyksiä. ”Koska politiikkaa tarvitaan. Koska politiikan täytyy edelleen pelastaa maailma.”

Lisätietoja:

Pilvi Torsti, HEI Schools start-upin toimitusjohtaja, poliittisen historian dosentti, varakansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunkipäättäjä, puh. 040-7191206

Mikko Majander, toiminnanjohtaja, Kalevi Sorsa -säätiö

puh. 040 530 5489, e-mail mikko.majander@sorsafoundation.fi