Maailman suurin kolmiulotteinen labyrintti, jonka sisällä voi seikkailla? (Digi)teknologia- ja designmuseo, jollaista ei ole kuunaan maailmassa koettu ja joka muuttuu ja muuntuu jatkuvasti kävijöiden toimesta? Muumit seikkailevat Helsingissä -teemapäivä ja -puisto? Kansakoulusta peruskouluun – suomalainen opettaja vie sinut aikamatkalle suomalaiseen kouluun?

Kesäkuussa Guggenheim-arkkitehtikilpailun yhteydessä pidetyssä Sanoma-talon paneelikeskustelussa ehdotin, että nyt olisi tarpeen järjestää “Matkailuvetonauloja Helsinkiin” -ideakilpailu, joka on laajempi kuin Guggenheim-keskustelu. Kysymys siitä, mikä saisi Helsingin kautta lentävät pysähtymään tänne on äärimmäisen relevantti.

Päivän HS käy Helsingin matkailutilannetta ansiokkaasti läpi. Matkailu on valtaisa ja monessa paikassa kasvava business! Helsinki ei ole erityisen hyvin kasvuimussa mukana. Siksi tilaa ja potentiaalia on ja ideakilpailu olisi juuri sopiva tapa viedä asiaa eteenpäin. RAvintolapäivät ja siivouspäivät ovat osoittaneet, että kaupunkilaisista kyllä irtoaa!

Itse pohtisin erityisesti vetonauloja, joissa on sopiva määrää outoutta ja erityisyyttä. Ei haittaa, jos voi käyttää sanoja kuten “ainoa”, “suurin”, “erikoisin” jne. Erityisen kiinnostava kohderyhmä ovat lapset ja nuoret, koska maailma on täynnä vanhempia, joilla on lyhyet lomat, joiden aikana käydään perheen voimin kokemassa jotain yhdessä. Kaikkialla maailmassa ei vetäydytä mökeille, vaan lomaan kuulu matka jonnekin, jos siihen on varaa. Mikä toisi Helsingin 10-vuotiaiden kanssa perhelomaa suunnittelijoiden kärkeen? Mikä olisi se juttu, mikä täällä olisi ihan pakko nähdä/kokea/koskea?

Puhuin asiasta myös Guggenheim-säätiön varainhankintaa viimeisen vuoden vetäneen Ari Lahden kanssa. En yllättynyt siitä, että Ari oli heti messissä. Ari ja hänen kaltaisensa intomieliset ihmiset voisivat muodostaa ideakilpailun tuomariston.