Minä #äänestänPilviä

Lauri Ihalainen


Osku Pajamäki


Rakel Hiltunen


Hannu Penttilä


Arno Kotro


Ann Selin


Markku Heikkinen, Jenni Kokander, Elina Hirvonen, Jouko Laivuori, Mirka Malmi, Tuure Kilpeläinen ja Rocka Merilahti


Harri Junttila


Jouko Vanninen, Maija Anttila, Yrjö Lautela, Ulpu Iivari, Eila Rekilä, Raili Westergren


Mikko Mäenpää


Kaisu Luiro


Petri Vanhala


Sirpa Reimari


Juhana Aunesluoma


Tarja Janhunen


Milla Kokko


Lamija Tanovic


David Flanagan


David Clark


Svetlana Rönkkö


Eduskuntavaalit 2011

Lauri Ihalainen, ministeri, Pilvi Torstin kanssa Työllisyysvoimalajulkaisun johtoryhmässä:

“Pilvi on mukaansa tempaava ja innostavalla tavalla maailman kehitystä hahmottava ihminen. Hän on samalla jalat tukevasti maassa – ei pilvissä – ajatteleva oikeudenmukaisuuden puolesta toimiva, kansalaisliikkeen työhön uskova tutkija ja arvopoliitikko. Siis hienolla tavalla tälle ajalle sopiva kansanedustajaehdokas.”

Pauli Kettunen, poliittisen historian professori, Helsingin yliopisto:

”Vanhempana työtoverina olen kerta toisensa jälkeen hämmästellyt Pilvin taitoa ja tahtoa toimia. Tutkimustyössä ja kansalaistoiminnassa hän tarttuu isoihin, vaikeisiin ja tärkeisiin asioihin. Ja hän osaa jäsentää ne tavoitteiksi ja tehtäviksi, jotka täytyy ja voidaan toteuttaa. Hänelle tieto ei ole vain todellisuuden tulkitsemista vaan myös sen muuttamista, maailman parantamista käytännön teoilla.”

Elisabeth Rehn, ministeri:

“Pilvi Torsti ohjasi minut Balkanilla aivan uudenlaiseen maailmaan. Työni sodan ja julmuuksien keskellä vaihtui uskoon alueen nuorison parempaan tulevaisuuteen Pilvin pyytäessä minut Mostarin United World College -hankkeen suojelijaksi. Pilvillä on palava into saada tuloksia aikaan siinä mihin hän ryhtyy, on ollut todella inspiroivaa toimia yhdessä hänen kanssaan.”

Jan Erola, entinen Pilvi Torstin esimies Ylioppilaslehdessä:

“Opin tuntemaan Pilvin päätoimittajakaudellani Ylioppilaslehdessä, kun palkkasimme hänet joukkoomme nuorena, nälkäisenä, mutta jo A-Studionkin kokeneena toimittajana. Pilvi oli – ja on – todellinen voimalaitos, jolla riittää virtaa muillekin jaettavaksi. Hän oli tuolloin Ylkkäri-aikoinaan kiinnostunut mm. kansalaisjournalismista ja paneutui juttuuaiheisiinsa ihailtavalla tarmolla. Pilvillä ovat oikeudentunto ja sydän paikallaan. Mutta toisin kuin valtaosa meistä muista, Pilvi myös tekee hyviä asioita eikä vain puhu niistä.”

Dr. George Walker, Director General of International Baccalaureate Organisation 1999-2006:

“The people who make a difference are those who see, at the same time, what needs to be done and how to do it. I have worked with Pilvi Torsti so I know she is such a person.”

Bakir Krpo, Mostarin lukion rehtori, Bosnia ja Hertsegovina:

“Kroz inicijativu i utemeljenje UWCiM-a, Pilvi je (i na obrazovnom (ali) i opcem planu) personifikacija borbe za multietnicnost i toleranciju ali i za humanizam i altruizam. Kao filantrop i borac za univerzalne ljudske vrijednosti ona je harmonican spoj znanja i sirine  ratia , razuma i funkcionalne snage emocija”

(“Trough Initiative and establishment of UWCiM Pilvi has proved that she is (in educational field but also in general) a personification of the fight for multiculturalism and tolerance, for humanity and altruism. As philanthropic fighter for universal human rights, she is a harmonious combination of knowledge and richness of mind, common sense and functional emotional strength.”)

Ankica Čović, Mostarin lukion rehtori, Bosnia ja Hertsegovina:

“I had an honour and pleasure to work with Pilvi Torsti on introduction of IB programme in Gymnasium Mostar. Pilvi is a person with strong charisma, serious, responsible, and in the same time very determinate in accomplishing of her aims. Her wish to “bring” IB programme and the United World College in Bosnia and Herzegovina and in Mostar inspired all the people involved in the process to be very enthusiastic in working on this challenging task.  For Pilvi there are no words such as : I CAN NOT, NO WAY, IMPOSSIBLE. She has feelings for common people and the strong wish to help them”

Seppo Kemppinen, asianajaja:

“Kun kuulin Pilvin aikovan politiikkaan tunnuslauseella “Politiikan eli meidän, sinun ja minun täytyy pelastaa maailma'”, kolahti tuo lause heti minussa. Maailman pelastaminen tarvitsee juuri Pilvin kaltaisia ihmisiä, joiden tietää menestyvän ja pystyvän vaikuttamaan kansainvälisissä ympyröissä. Tärkeintä on kuitenkin, että tällaisella henkilöllä on oikea halu pelastaa maailma politiikan avulla. Tästä Pilvillä on näyttöä ja paljon.

Pilvin toinen kotikaupunki on Sarajevo. Olin minä sen kuullut, mutta ymmärsin vasta, kun kävin siellä itse ja näin kaupungin, joka oli täynnä historiaa ja elämää, vaikka sodan jäljet tulivat vastaan kaikkialla. Olin menossa Mostariin ja pysähdyin Sarajevossa, jossa Pilvi oli perheensä kanssa, hoitamassa yhtä aikaa työasioita ja kuumeista lastaan, yhtä tehokkaana ja aikaansaavana kuin aina, selvästikin nauttien Sarajevon vanhan kaupungin ilmapiiristä.

Pilvi pyysi minua mukaan United World Collegen ja International Baccalaureate Organisationin hankkeeseen, kansainvälisen koulun perustamiseen Mostariin. Sen taustajärjestöhän on suomalainen yhdistys Education from Conflict to Internationalism ry. Pilvillä oli ollut suuri rooli jo hankkeen projekti- ja ohjelmapäällikkönä ja sittemmin yhdistyksemme toiminnanjohtajana, joka osallistui aktiivisesti koulun toimintaa organsoivan toimeenpanevan komitean (ExCo) toimintaan.

Tässä työssä pääsin tutustumaan siihen Pilviin, joka on luonteva maailmankansalainen ja joka tekee mitä lupaa, mutta joka myös saa muut tekemään, mitä on luvannut. Ja tekee paljon, katsokaa vaikka miten paljon hän on julkaissut ja pitänyt esitelmiä. Ja vakuuttaa toisetkin, esimerkiksi antamaan työpanostaan ja avustusta hyviin hankkeisiin. Eikä emmi tarttua mahdottomalta tuntuviin töihin. Välillä tuo Mostarin kouluhanke Bosnia Hertsegovinassa tuntui sellaiselta, mutta miten palkitseva se olikaan ja on edelleen, kun näkee sen yhdistävän eri kansalaisuuksia ja uskontokuntia.”

Seppo Hentilä, poliittisen historian professori, Helsingin yliopisto:

“Kun Pilvi kertoi jokin aika sitten tulleensa vakuuttuneeksi siitä, että maailmaa voidaan muuttaa vain politiikalla, minua se hiukan huvitti, sen verran 60-lukulainen olen. En tunne ketään toista, joka olisi yhtä perusteellisesti motivoinut itselleen ja muille, miksi hän haluaa lähteä vaikuttamaan politiikkaan. Oman sukupolveni näkökulmasta Pilvin perusteluissa on jopa vähän anteeksipyytelyn makua. Mutta politiikkaan menoonsakin Pilvi on tarttunut pyörremyrskyn tarmolla. Erona tuohon luonnonilmiöön on se, että Pilvin jäljiltä asiat näyttävät varmasti toisennäköisiltä. Ihailen Pilvissä kykyä yhdistää huippututkijan, tähtitoimittajan ja aktiivisen kansalais- ja kansainvälisen toimijan roolit. Tällä yhdistelmällä varustetusta Pilvistä tulee kova tekijä myös poliittisena vaikuttajana.”

David B. Sutcliffe, Headmaster of UWC of Atlantic 1969-1982 and UWC of the Adriatic 1982-2001:

“Educated internationally, comfortable in several languages including Bosnian, an acknowledged expert in the conflictual history of the Balkans, equally at home in the university lecture theatre and seminar room, the television studio and the world of hard-headed international negotiation, Pilvi Torsti is also the mother of two young children and a proven achiever in the world of idealistic endeavour. If the Finnish voice is to strengthen its European audience, let hers speak up.

I write as the Headmaster of the international school (United World College of the Adriatic in Northern Italy) which Pilvi Torsti attended as a scholarship student from 1993-95, where she took striking advantage of the opportunity of getting to know many fellow students from all parts of the former Yugoslavia and travelling, often with courageous personal initiative, widely across that war-torn country.  Her growing mastery of the language, her sense of identity with “ethnic”, rural and urban communities that were suffering bitterly from conflict beyond both their control and their understanding, and her acceptance of the duty of more prosperous and peaceful societies to demonstrate their European solidarity, led her to challenge the Adriatic College to extend its mission directly into the former Yugoslavia.  The outcome was the setting up of the United World College of Mostar in Bosnia and Herzegovina in 2006 where, to date, over 300 scholarship students from all national or “ethnic” groups in BiH and many others from the region and further afield have been studying for the International Baccalaureate Diploma and more than 400 Bosnian teachers have benefited from workshops, seminars and conferences in modern teaching methods. Our cooperation as members of the Founding Committee was very close, but Pilvi Torsti was the project manager who for 18 months moved her family to Sarajevo where she worked tirelessly, skilfully and successfully to raise the funds for this unusual, ambitious and, in the whole of the former Yugoslavia, entirely unique educational venture.”

Toimittaja Tuomo Björksten. Aamulehti 27.5.2007:

”Tutkija Pilvi Torsti on huippulahjakas idealisti. Nuori menestyjä –palkinnon voittaja perusti Bosniaan lukion, joka yhdistää etniset ryhmät. Hänelle koulutus ja sivistys ovat aseet ihmiset sisäistä pahuutta vastaan…Hän on tulevaisuuden tekijä ja yksi vastaus siihen, kuka jatkaa presidentti Martti Ahtisaaren ja muiden työtä Suomen kansainvälisen brändin rakentamisessa. Rauha kun on parasta kriisinhallintaa.”

Jago Musa, opetusministeri ja pedagogisen instituutin johtaja, Mostar, Bosnia ja Hertsegovina:

“Many people with noble ideas entered the post-war destroyed and the divided town of Mostar. However, the young and educated Finn Pilvi Torsti brought into Mostar not only the idea but the concrete United World College. Following her departure, Mostar remained wealthier for one school and many young people from across the world.”

Eurovaalit 2009

Uutispäivä Demarin vaaliveikkauksessa kommentoidaan Pilviä. Juttu täällä.

Pilvin tuki-ilmoituksiin (HS 31.5.2009 ja 7.6.2009) osallistuneita: Laura Andersson, Maija Anttila, Juhana Aunesluoma, Jaakko Blomberg, Leena ja Pauli Burman, Marja Erkkilä, Kaarina Suonio, Astrid Gartz, Markku Heikkinen, Seppo Hentilä, Ulpu Iivari, Harri Liikkanen, Tage Lindberg, Eino Lyytinen, Pauli Kettunen, Pekka Koivusalo, Milla Kokko, Miapetra Kumpula-Natri, Yrjö Lautela, Matti Linnanahde, Marsa Luukkonen, Mikko Mäenpää, Kari Möttölä, Marjatta Möttölä, Reet Nurmi, Pekka Pekkala, Eija Raitala, Ulla-Maija Rajakangas, Eila Rekilä, Ulla Ropponen, Markku Salo, Raimo Salokangas, Olli Santanen, Samuli Simojoki, Irene Sorsa,  Pirjo ja Risto Torsti, Haikki Valkama, Jorma Westlund.

Jussi Lähde, Aamulehden blogisti:

“SDP:n ehdokkaista nousevat omaan kastiinsa Pilvi Torsti ja Liisa Jaakonsaari. Pilvi Torsti edustaa osaamisellaan juuri sellaisia henkilöitä, joita Eurooppa tarvitsee parlamenttiin, ymmärrämmekö me suomalaiset sen tarpeeksi hyvin?…Pilvi Torstin kannattajat ovat pilvessä, kampanja on yksi kaikkein aktiivisimpia ja hetkij jopa hauska!”

Ville Kopra: No sehän on siinä!

Irene Sorsa, suomentaja:

“Olen tutustunut Pilvi Torstiin Poliittisen historian klubissa ja Politiikan pelastusohjelman tilaisuuksissa. Pilvi on jämäkkä ja hänellä on poliitikolle tärkeätä elämänkokemusta. Tiedän, kuinka kovaa työtä poliittinen vaikuttaminen on. Se vaatii uutteraa perehtymistä asioihin, yhteistyökykyä sekä todellista tahtoa maailman muuttamiseen paremmaksi. Pilvissä on ainesta tähän kaikkeen. Kun Pilvi on vielä jo valmiiksi kansainvälisesti verkostoitunut ja pystyy toimimaan sekä päättäjien että kansalaisten parissa, uskon, että hänestä tulee hyvä europarlamentaarikko.”

Katrin Kinzelbach, saksalainen EU-kansalainen:

“I was the roommate of Pilvi in the United World College of the Adriatic in Duino, Italy, where we lived together on about 8 square metres and got to know each other very well, indeed! One of the most astonishing discoveries about Pilvi from that time is that she has an amazing drive and an inexhaustible reserve of energy – she hardly ever sleeps. She relishes a challenge and never gives less than her best. I also learnt that Pilvi is affectionate, creative and determined. And she is very fond of Finnish music, a passion that I had to get used to!

After successfully passing our International Baccalaureate in the summer of 1995, we went on InterRail, visiting friends all across Europe. During that trip, we came to appreciate how different European lives can be – and yet how much connects us all. On the train, Pilvi prepared for her university entrance exams. With the I.B. in her pocket, she could have gone anywhere but there was no doubt in her mind that she wanted to go back to Finland, back home. Pilvi is one of those people who are enthusiastic Europeans and yet deeply routed in their national culture.

Pilvi is an extraordinary person and would unquestionably make a remarkable parliamentarian. She is imaginative, eloquent, hard-working and honest. She has a sharp sense of judgement. And she wants to build a better world. I fully support her candidacy for the European Parliament and regret that EU citizens are constrained to voting for candidates of their country of residence. I cannot think of a better candidate to give my vote.”

Jan Braathu, Norjan Bosnian suurlähettiläs:

“I have come to know Pilvi over several years through her interest in education policy in Bosnia and Herzegovina in general and her specific engagement in the United World College in Mostar. Pilvi has shown consistent dedication and unrelenting energy in support of education reform and the inception of the United World College in Mostar and the International Baccalaureate programs at various secondary schools in Bosnia and Herzegovina.  I am certain that her commitment and effort have made a substantial contribution to the realisation of these projects. Pilvi strikes me as a truly cosmopolitan citizen of Europe and a tireless proponent of the European idea and its practical manifestation. Her outlook and energy will, I am sure, come to good use in the European Parliament.”

Reet Nurmi, toiminnanjohtaja, Monika-Naiset ry:

”Pilvistä voin sanoa, että hän on paras ymmärtämään globaalin maailman asioista ja pienen Suomen paikallisista tarpeista. Hän pystyy eläytymään niin Muonion mummon kuin Helsingin lähiön ihmisten elämään. Kahden pienen pojan äitinä Pilvillä ovat vahvasti jalat maassa, mutta kykyä visioida ja toteuttaa niitä aina pilviin asti. Ja sitä Suomi nyt tarvitsee! Arkijärki, diplomaattinen osaaminen, ratkaisukeskeinen ja strateginen ajattelu – ne ovat Pilvin valtteja tulevana europarlamentaarikkona! ”

Lamija Tanovic, Bosnia ja Hertsegovinan liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja:

“With Pilvi Torsti elected, European politics has chance to get a young, energetic, honest, modern and creative politician. I truly hope that voters will soon realize that and give her a chance to demonstrate her extraordinary talents for politics, too.”

Karel Vosskuhler, Alankomaiden Bosnian suurlähettiläs

“I had the pleasure of experiencing Pilvi Torsti as the driving force behind the IWC-IBO Initiative in Bosnia and Herzegovina, more particularlty the courageous drive to set up the International World College in Mostar, in the middle of the most vicious inter-ethnic sniping. At the time she was also in the middle of founding her family, so she was dealing with youngsters of very different age groups. What impressed me most were her enthusiasm, her energy and her pragmatic endurance that enabled her to overcome a sheerless endless number of hurdles. But in the end, the good ones win. Im am persuaded that Pilvi could bring her talents to bear in almost any setting, so why not also in the European Parliament which, after all, is not more hostile an environment than Mostar?”