Pilvi Torsti

Sdp:s kandidat i Rikdagsvalet 2011 och kommunalvalet 2012.

Läs Sdp kommunalvalets program i Helsingfors här.

Pilvis politiska manifest (2009):

“Jag hör till den generationen som blev vuxen på 1990-talet. När vi gick ur skolan hade kalla kriget avslutats och Finland höll på att besegra recessionen. Vi hade fått ett avtal med Israel och palestinierna. Politiken framstod som en påverkningsmetod från gångna tider. Vi riktade vår energi till organisationer, företagsvärlden och projekt. Själv ägnade jag mig åt fredsutvecklingen i forna Jugoslavien. De senaste åren var jag med och grundade Bosniens första gymnasium, där ungdomar från alla tre befolkningsgrupper deltog på en lektion tillsammans för första gången sedan krigsslutet.

Jag har sedan länge känt att denna grundinställning i mitt vuxna liv har ändrats. Kriget mot terrorismen, miljöproblemen och som senaste sak finansvärldens kollaps, visar att världen inte ännu är färdig.

Finland har snabbt blivit ett rikt land, men jämlikheten och likaberättigandet är i gungning och Finland verkar inte vara färdigt att möta den globaliserade världen.

Jag tror att vår tids stora frågor – finanskrisen, klimatförändringen, globaliseringen, energifrågorna, fattigdomen i utvecklingsländerna – förutsätter ett brett samarbete av dig, mig, oss. Alltså av politiken.

För att vi ska kunna rädda världen, måste vi rädda politiken från apati och alternativlöshet. Politiken tillhör alla, eftersom det handlar om frågor som berör mig, dig och oss.

Jag vill påverka lösningen av de stora frågorna i vår tid. Därför har jag beslutat att engagera mig i politiken först i EU-vaöen 2009 och sen i olika positioner vid partiet i Helsingfors.”

Du och jag behövs.

Ta del i Pilvis program: www.pilvitorsti.fi

Personuppgifter

Pilvi Torsti (f. 1976)
Sdp:s kandidat i rikdagsvalet 2011 och kommunalvalet 2012

•Specialmedarbetare (minister Lauri Ihalainen)

•Politices doktor (2004)

• Forskare och lärare vid Helsingfors universitet, forskningsämnen: användning av historien, historiapolitik och områdena i det forna Jugoslavien
• grundare av United World College –gymnasiet i Mostar och chef för projektet i Bosnien och Hercegovina (2002-2006)
• Frivilligarbete i Finland (2001-2004), Kroatien och Slovenien (1993-1995), Tyskland (1993-1994) och Nepal (1998)
• Journalist och reseförfattare för Ylioppilaslehti, Helsingin Sanomat, Nelosen Uutiset, TV1, A-Studio, Like förlagets Sankarimatkailija –guideböcker (1997 framåt)
• Drottning Noors pris för ett exceptionellt arbete för freden (2007)

Gift, två barn, fadderfamilj i Nepal från år 1998
Född i Imatra, har bott i Italien, Nepal, Bosnien och i Finland
Bor i Helsingfors, känner sig också hemma i Sarajevo och Lammi

“Forskare Pilvi Torsti är en mycket begåvad idealist. Nuori menestyjä –prisets vinnare grundade ett gymnasium i Bosnien, som förenar de etniska grupperna…Hon är en framtidsmakare och ett svar till frågan om vem som fortsätter president Martti Ahtisaaris och andras arbete i att bygga Finlands internationella brand” (Tuomo Björksten Aamulehti 27.5.2007, fri översättning av citatet Mikael Hiltunen)