Mahdollisuus saada politiikassa asioita aikaan riippuu siitä, mitkä vaikuttamisen kanavat kulloinkin on käytettävissä ja kuinka tehokkaasti niitä osaa käyttää. “Asemavalta” on hyvä tapa kuvata tehtävistä seuraavaa valtaa eli mahdollisuutta vaikuttaa päätöksiiin ja nostaa uusia asioita valmisteluun.

Kutsun itseäni poliitikon ohella aktivistiksi. Minulla on aktivimista seuraavia tehtäviä, jotka eivät seuraa poliittisesta roolista. Tärkein niistä on Mostarin United World College -taustavaikuttaminen. Olen koulun perustajia.

Päättäjä kerryttää koko ajan asiantuntemusta ja verkostoja. Siksi on viisasta hyödyntää päättäjiä erilaisten yhteisöjen hallituksissa ja muissa tehtävissä.

Laajasti ajattelen, että toimin monenlaisissa “yhteiskunnallisen vaikuttamisen tehtävissä”, joissa kaikissa pyrin edistämään maailmaa omista arvolähtökohdista ja täällä kuvatuista laajoista tavoitteista käsin. Lue lisää siitä, miksi teen politiikkaa.

Kaikkein tärkein resurssini on aika. Sen määrä ei lisäänny. Siksi sen käyttöä pitää harkita hyvin tarkkaan.

Poliittisen päättäjän perustyö on sama kuin aina ennenkin: säätää huolellisesti lakeja ja toimia arvo- ja mielipidejohtajana. Lisäksi on syytä kertoa omasta työstään mahdollisimman avoimesti ja informatiivisesti muille, ihmisille, joiden luottamuksen varassa toimii.

Mikä on muuttunut digitalisaation ja sosiaalisen median myötä, on käytössä olevien tiedotuskanavien määrä ja tahti. Ihan ongelmatonta ei ole, että tiedonvälityksen nopeuden ja määrän lisääntyminen näyttää vaikuttavan myös politiikan kulttuuriin, kun jopa pääministerin erouutinen on jo seuraavan päivän lehdessä “yesterday’s news”.

Tässä tilanteessa pidän erityisen tärkeänä miettiä omaa työtä juuri perustehtävän kautta ja koittaa irroittautua jatkuvasta päiväkohtaisesta pintakohinasta, jota suuri osa mediauutisointia myös on.

Pyrin omassa työssäni itsepäisesti pitämään kiinni siitä, että keskityn kahdelaisiin tehtäviin, joita kutsun “LIVE” ja “SISÄLLÖT”. Käytännössä kyse on live-tilanteista, joissa minun on itse pakko olla läsnä ja sellaisesta sisällöntuotannosta ja omaksumisesta, jota kukaan muu ei voi puolestani tehdä (kirjoitukset, lukeminen, asioihin perehtyminen).

pic

Vaikuttamisen väyliä

Kansanedustaja, sivistysvaliokunta, tulevaisuusvaliokunta.

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallitus 2012-2017, Helsinki

Sdp:n valmistelu: koulutus, tiede, tutkimus, innovaatiot, työn murros, globaaliasiat, elinkeino-politiikka

Hallitukset: UWC Mostar, Helsingin Satama, Tradeka, Settlementtiliitto

Julkinen keskustelu, erilaiset verkostot

Pilvin kuukausi lukuina

39

Eduskunnan täysistuntoja ja valiokuntien kokouksia

19

Blogeja, tiedotteita, kolumneja ja haastatteluja

43

Kokouksia, tapaamisia, infotilaisuuksia ja työpalavereja

8

Hiihtokertoja ja koristreenejä

22

Julkisia paneelikeskusteluja, seminaareja, kansalaistilaisuuksia

241

Facebook- ja twitter-päivityksiä