Tarja Halosen emännöimässä Presidenttifoorumissa tänään aiheena Kestävä kehitys. Foorumin taustoista ja päivän aiheesta lisää täällä. Verkossa voi myös katsella suorana käytävää keskustelua.

*****

Juuri kestävä kehitys, kestävä kasvu ja näihin liittyvät kysymykset mukaan lukien ilmastonmuutos ovat minusta niitä, joita Perussuomalaisten linjauksissa on syytä tarkastella. Itse sain tätä mahdollisuuden pari viikkoa sitten. Palkansaajajärjestöjen vaalipaneelissa toissa viikolla Timo Soini oli tuttuun tapaan poissa ja muiden puolueiden puheenjohtajien keskellä häntä tuurasi ”vaalityömies” Matti Putkonen.

Sak:n puheenjohtaja Lauri Lyly kysyi panelisteilta, mikä heidän mielestään on merkittävin edellytys talouskasvun ja työllisyyden vauhdittamiseksi. Matti Putkosen vastaus oli ”Ilmastopolitiikan täyskäännös”. Toistetaan vielä: Perussuomalaisten mielestä merkittävin talouskasvun ja työllisyyskehityksen ratkaisu liittyy ilmastonmuutoksen kieltämiseen. Haloo?

Ilmastonmuutos ei ole poliittinen asia, vaan tieteellinen fakta. Kyseessä ei ole arvovalinta ja sitä myöten puolueiden välillä oleva erilaisuus. Mieleen ei muistu lähihistoriasta yhtään kysymystä, jossa tiedeyhteisö olisi koottu niin laajalla rintamalla kuin on tehty YK:n ilmastopaneelissa. Economist-lehti kuvasi hienosti hiljattaisessa numerossa, kuinka paneelin työtä kyseenalaistaneet näkemykset juuri Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla olivat paitsi tarkoitushakuisia myös täysin mitättömiin asioihin puuttuvia.

Jos hyväksyy Perussuomalaisten ilmastokannan, hyväksyy huolestuttavan mallin muodostaa poliittisia linjauksia. Elämmekö faktojen vai uskomusten varassa?

Poliittinen kysymys ilmastopolitiikassa on se, miten ilmastomuutokseen reagoidaan. Puolueista Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät kannattavat ilmastolakia keinona saada päästövähennyksiä alennettua riittävän nopeasti.

Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja siihen sopeutuminen on yksi aikamme suuria kysymyksiä, jossa tullaan mittaamaan kykymme yhdistää maapallon pelastaminen ja ihmisten hyvinvointi. Aikaa on nykyarvioiden valossa muutamia vuosikymmeniä. Professori Matti Pohjola määritteli hiljattain Sorsa-säätiön pyöreän pöydän keskustelutilaisuudessa kestävän kasvun klassisesti:

”Kehitys ja kasvu on kestävää, jos nykyisen sukupolven tarpeet tyydytetään vaarantamatta seuraavan sukupolven edellytyksiä”. Mitä sanovat Soini ja Putkonen?