Viimeinen viikko on ollut vaikea ja omituinen, mikä on heijastunut blogin hiljaisuutena. Henkilökohtaisen elämän menetykset edelsivät Japanin maanjäristys- ja tsunamikatastrofia. Luonnonmullistus on johtanut vakavaan ydinonnettomuuteen. Maailmaa kuvaava ajatus ”mitään ei tapahdu, mitään ei tapahdu, mitään ei tapahdu, kaikki tapahtuu” osuu oikeaan. Libyan sisällissota mahtuu juuri ja juuri uutisiin.

Päällimmäisiä ajatuksia ja johtopäätöksiä tällä hetkellä lienevät ihmisten voimattomuus luonnonvoimien edessä. Yhteiskuntamme ovat haavoittuvaisia ja luonnonilmiöt ankaria. Tuhkapilvestä on alle vuosi. Samoin kyberhyökkäyksestä Iranin uraanirikastamoon.

Energiakysymyksien osalta Antti Blåfield kirjoitti viisaita aamun Helsingin Sanomissa. Toivon, että kaikki, mitä nyt näemme ja koemme johtaa siihen, että tapahtuu läpimurto ja kaiken energiapolitiikan lähtökohdaksi nousee energiatehokkuuden radikaali lisääminen, energiansäästö ja uusiutuvien energiamuotojen massiivinen kehittäminen. Näiden tavoitteiden täytyy leikata läpi poliittisten ryhmien ja nousta poliittisten lehmänkauppojen yläpuolelle ja kansankuntien ykkössatsauksiksi. Kyse on ilmastonmuutoksesta ja kyse on ihmisten turvallisuudesta. Ydinvoiman ongelmien ohella on hyvä muistaa, miten ongelmallista hiilenpoltto on sekä ilmastonmuutoksen että ilmansaasteiden vuoksi. Hiilenpoltosta aiheutuvat saasteet ovat pahimmillaan tappavia.

*****

Ennen Japanin uutisia ja muita viime päivien tapahtumia lupasin palata Pilvi-teltalla vierailleiden istuvien Sd-kansanedustajien ja vaikuttajien näkemyksiin tulevien vuosien tavoitteista. Viime keskiviikkona Pilvi-teltalla Rautatieasemalla vierailivat eduskunnan varapuhemies ja entinen työministeri Tarja Filatov, apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen.

Tarja Filatovin kanssa keskustelimme työn teettämisen tapojen muutoksista ja pätkä-, silppu ja vuokratyöläisten asemasta. Tarjan mukaan lainsäädäntö on sinällään aika lailla kunnossa, mutta ongelmana ketterät työnantajat, jotka kehittävät uusia tapoja kiertää työntekijää suojaavaa lainsäädäntöä. Uusinta kehitystä ovat lisääntyneet vuokratyöfirmat ja pakkoyrittäjyys. Tilannetta voitaisiin korjata parantamalla lakien valvontaa ja vahvistamalla luottamusmiesten ja ammattiyhdistysliikkeen asemaa. Torstaina pidetyssä palkansaajajärjestöjen vaalipaneelissa ehkä suurin ero puolueiden välillä olikin suhtautumisessa kanneoikeuteen, jota kannattivat muut paitsi kokoomus ja keskusta.

Nuorten tippumista kelkasta peruskoulun jälkeen pyritään Tarjan kotikaupungissa Hämeenlinnassa estämään yhdistämällä lukioiden ja ammattikoulujen hallinto. Näin voidaan katsoa, ketkä eivät tule mihinkään kouluun peruskoulun jälkeen ja pyrkiä ”etsimään” nämä nuoret.

Tuula Haataisen kanssa halusin puhua Helsingin peruskouluista ja nuorten asemasta peruskoulun päättyessä. Tuulan viesti oli selvä: Helsinki tarvitsee valtionosuuksien kautta lisärahaa peruskouluihin, jotka sellaisilla alueilla, missä paljon erikielisiä maahanmuuttajia, työttömyyttä ja muita sosiaalisia ongelmia. Lisäpanostuksella torjutaan koulujen jakaantumista ja taataan hyvä peruskoulu kaikille. Lisäksi tarvitaan lisää aloituspaikkoja nuorisoasteelle. Apulaiskaupunginjohtajan mukaan valtion pitäisi luopua paikkamäärien rajaamisesta, jotta kaikki halukkaat nuoret saadaan pääkaupunkiseudulla ammatilliseen koulutukseen peruskoulun jälkeen.

Kuluvalla vaalikaudella eduskunnan ympäristövaliokuntaa johtanut Susanna Huovinen korosti Pilvi-teltan haastattelussa kahta iitä eli ilmastoa ja Itämerta. Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen torjunnan sijaan on rehellistä puhua sen hidastamisesta ja siihen sopeutumisesta. Tulevalla hallituskaudella Susannan mukana pitäisi säätää ilmastolaki.

Aiemmin PIlvi-teltalla vierailleen ex-valtiovarainministeri Eero Heinäluoman kanssa teimme talouden tilinpäätösyä ja linjasimme, että verotuksen lähtökohtana täytyy olla oikeudenmukaisuus. Sen vuoksi mahdolliset veronkorotukset on kohdistettava ennen kaikkea progressiivisiin veroihin ja omaisuuteen ja varallisuuteen. Lisää tilinpäätöksestä täällä.