Kiitos kaikille viikon Politiikan Pelastusohjelman tekijöille täällä verkossa, Satakunnassa, Käpylässä, Rosebudissa ja Hietalahdenkadulla. Sunnuntaina keskustelu jatkui vielä Hanasaaressa British Councilin Intercultural Navigators -johtajakoulutuksen päätöspaneelissa. Talous ja työt meitä kaikkia puhuttaa, navigaattoreita myös Eurooppa. Onneksi G20-kokous antaa aihetta pitää sana ”hope” agendalla. Eli jatketaan maailman ja politiikan pelastustalkoita – toivoa on.
Tiiviiseen viikkoon mahtui keskustelu suomalaisesta poliittisesta kulttuurista, kun pidin kommenttipuheenvuoron Taneli Heikan ja Katja Boxbergin Lumedemokratiasta ja Tuomas Rantasen kirjoituksesta Puoluepolitiikan kriisi -kirjassa. Esitin alkukommentit, historiantutkijan kommentit ja poliitikon kommentit – yhteenveto alla. Lopuksi kerron, mitä minulle lopulta tästä politiikan kritiikistä jäi käteen.
Alkukommentit
-Lumedemokratian esipuhe sopisi paremmin poliittiseen romaaniin kuin tietokirjaan. Vertailukohdaksi sopii Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa. Kun kirjaa luki lähtökohtaisesti scifinä, se johti lukijan miettimään mikä tästä voisi olla totta. Kun Lumedemokratian oli lanseerattu tietokirjana, esipuhe lähinnä ihmetytti. Käsittelyluvut olivat parempia.
-Lumedemokratia, Puolueiden kriisi ja omat kirjoitukseni politiikan roolista täällä ja muualla mainitsevat kaikki yhtenä motiivinaan äänestysprosenttien laskun Suomessa 1980-luvulta lähtien. Demokraattisten traditioiden ohuuden ohella tämä näyttää olevan jaettu huoli.
Historiantutkijan kommentit
Lähtökohta: historiantutkijana minua kiinnostaa menneisyys
-Lumedemokratiassa ihailtu tanskalainen menneisyydenhallinta suhteessa kylmän sodan aikaan on osin lumetta. Tanskan projektit ovat olleet esimerkkejä historiapolitiikasta, jossa valtio on aktiivisesti määritellyt ja suunnannut tutkimusta. Poul Villaumen artikkeli löytyy Juhana Aunesluoman ja Pauli Kettusen toimittamasta kirjasta Cold War and the Politics of History, joka löytyy täältä (s. 37).
-1970-lukua käsittelevä luku on kirjoitettu ilman historiantutkijan perusmetodia eli lähdekritiikkiä. Tämä koskee kaikkea kontekstin huomioimista – tai huomiotta jättämistä ja lähteiden valintaa. Teoksessa ei ole yhtään lähdeviitettä tai kirjallisuusluetteloa.
– Teosta ei mitenkään voi käsitellä historiatieteellisesti relevanttina tutkimuksena vaan historiaa käsittelevänä pamflettina. Pakko todeta kuitenkin, että harvoin kärjekkään pamfletin kirjoittajat ovat saaneet näin monelta taholta apurahoja ja tukea.
– Kyseenalaistan Lumedemokratian vaatimuksen historiallisiin anteektipyyntöihin ja totuuskomissio-ajatteluun. Rikokset ovat asia erikseen, mutta moraaliset historialliset anteeksipyynnöt johtavat ajatukseen absoluuttisesta oikeassa olemisesta ja totuudesta.
Poliitikon kommentit
Lähtökohta: poliitikkona minua kiinnostaa tulevaisuus.
-Menemättä yksityiskohtiin, en tunnista kirjan johdannossa ja loppuluvussa esiteltyä Suomea. Monet esitetyt tosiasiaväitteet ovat hyvin tarkoitushakuisia ja joiltain osin virheellisiä. Kirjan ”länsi” jää epämääräiseksi ideaalimaailmaksi.
-Lumedemokratia nostaa keskusteluun monta tulevaisuuden kannalta kiinnostavaa näkemystä suomalaisesta poliittisesta kulttuurista. Näistä esimerkkeinä pienen piirin herrakerhot (onsdagklubben, eläketyöryhmät jne), etujärjestöjen rooli ja keskinäinen työnjako sekä toimittajien ja politiikan suhde. Kaikkia on syytä tarkastella myös tulevaisuuden poliittisessa kulttuurissa.
-Puolueet ovat syntyneet eri aikaan kuin missä nyt elämme. Yksilön valintoja korostavassa ajassa suhdetta puolueisiin voi kuvata vaikka niinkuin Satakunnan kansan jutussa esitin mukaillen kollegan kanssa käytyä keskustelua: ma-pe moni on sosialidemokraatti, lauantaisin vihreä ja sunnuntaisin kokoomuslainen. Kesälomalla nousee mieleen Keskusta. Puolueiden kriisi -kirjassa Tuomas Rantanen nostaa esiin tähän liittyvän ajatuksen, joka ainakn minua puhuttelee: yksilöllisyys ja solidaarisuus eivät ole vastakohtia:
”2000-luvun tiedostava kansalainen on valikoiva kuluttaja ja valikoiva osallistuja, joka ei rakenna yhteiskunnallista identiteettiään vain yhden osallistumisrooliin kautta…Yksilöllisyys ei tarkoita aina itsekkyyttä eikä varsinkaan sitä, että oma etu toteutuisi vain suhteessa taloudellisin mittareihin…Sekä vasemmiston pitkässä perinteessä että vihreiden uudelleen herättämässä uusvasemmistolaisessa ideologisessa ympäristössä solidaarisuus on erityisen tärkeä elementti. Käytännön poliittisten tavoitteiden kannalta on olennaista, että tätä solidaarisuutta ei koeta luopumisena yksilöllisyydestä vaan aitona yksilöllisenä valintana.”
Mitä jää käteen?
Lumedemokratian keskeinen väite siitä, kuinka konsensuspolitiikka on ollut pahasta Suomelle on mahdollista kääntää myös nurin päin ja kysyä, mitä kaikkea olemme konsensuksen myötä saaneet. Suomen muutos agraariyhteiskunnasta toisen maailmansodan jälkeen moderniin tietoyhteiskuntaan on ollut huikean nopea. Siksi Lumedemokratian Ruotsi- ja Tanska-vertailut toimivat kovin huonosti: Ruotsi ja Tanska ovat historiallisesti paljon vanhempia yhteiskuntia ja niiden asema toisen maailmansodan jälkeen aivan erilainen. Tässä ajassa ajatus ”Ruotsi on parempi” ei tunnu järisyttävältä.
Kirjassa kuvataan kolmikantasalaliitto (AY-liike/sdp – MTK /keskusta – työnantajat/kokoomus), joka konsensuksen kautta on hallinnut maata ja vienyt Suomen kansalta mahdollisuuden kehittyä kirjoittajien ihannoimaksi ”länsimaaksi”. No, voidaan kysyä, ketä vastaan tämä salaliitto on suunnattu ja kuka siitä on hyötynyt. Eikö tässä ”salaliitossa” ole pikemminkin ollut kyse siitä, että yhteiskunnalliset toimijat ovat enemmistön diktatuurin sijaan hakeneet kompromisseja? Haluammeko keskustelua arvostavan ja ihmisten keskinäistä luottamusta korostavan yhteiskunnan sijaan mallin, jossa olisi kaksi keskenään jatkuvasti ”taistelevaa” ideologiaa ja hallitusmallia?
3 Comments on "Konsensus-lumekratiaa vai konsensus-solidaarisuutta?"
Arto J. Virtanen
8.4.2009Muutama kommentti, vaikka en ole itse kirjaa vielä lukenut.
Yritän itse paraikaa kirjoittaa tutkielmaa korporatismiin liittyen. Siinä samassa on tietysti tullut mietittyä kritiikkiä, jota mallimme demokratian ritareilta systemaattisesti saa osakseen.
Korporatismin ideologisessa ytimessä on ajatus erilaisten intressien sovittamisesta yhteen. Yhteiskunta on orgaaninen kokonaisuus, jossa eri korporaatiot/toimijat toimivat. Clue on pyrkiä välttämään konflikteja ja luoda kehitystä, jossa ovat sitoutuneesti mukana eri tahot.
Minusta ajatus on kaunis. Suomen mallissa se tarkoittaa käytännössä talous-, työelämä-, koulutus- ja sosiaalipolitiikan valmistelussa korporaatioiden osallisuutta sekä talouspolitiikan ja esimerkiksi juuri veroratkaisujen yhteensovittamista työmarkkinapolitiikan kanssa. Korporaatiot ovat edustettuina myös pääministerin johtamassa talousneuvostossa.
Meillä - kuten kaikilla on tuoreessa muistissa - on myös eläkejärjestelmässä korporaatiopainotus. Työeläkejärjestelmämme kehittämisessä on pidetty mukana tahoja, jotka järjestelmän maksavat. Aika loogista ja läpinäkyvää.
Mitä tulee kirjan väitteisiin konsensuksen vahingollisuudesta, niin taloudelliset tilastot puhuvat toista kieltä. Pohjoismaat, joissa korporaatioilla on merkittävä asema, ovat menestyneet tutkitusti verraten hyvin. Me emme myöskään kärsi konflitihakuisempien yhteiskuntajärjestyksien haitoista, kuten lakoista.
Korporaatiot ovat demokraattisia. Niiden edustajat valitaan vapailla vaaleilla. Niiden toiminnan legitimoi myös korporatismin ideologinen kytkös valtiolliseen päätöksentekoon. Järjestöt eivät toimi kulisseissa, vaan järjestäytyneesti erilaisissa päätetyissä elimissä. Näin ollen argumentointi lumedemokratiasta ei kestä ainakaan kaikkea päivänvaloa.
Tero Erkkilä
10.4.2009Konfliktuaalisen politiikka-käsityksen näkökulmasta konsensus näyttäytyy osin ongelmallisena. Samaten, mikäli demokratia nähdään mahdollisuutena eriävään mielipiteeseen ja sen esittämiseen, voidaan hahmottaa mahdollinen jännite konsensuksen ja demokraattisen prosessin välillä. Toisaalta konsensuaalinen poliittinen kulttuuri ja hallintomalli ei sinällään ole poistanut konflikteja yhteiskunnallisista eturistiriidoista, vaan pikemminkin tarjonnut kanavan niiden ratkaisemiseen.
Oleellista on myös hahmottaa poliittisten konfliktien ja julkisuuden välistä dynamiikkaa. Vahva järjestökenttä on Pohjoismaissa kyennyt vakiinnuttamaan paikkansa erilaisissa neuvotteluelimissä, mikä on osaltaan vähentänyt toimijoiden tarvetta julkisuudessa käytävään poliittiseen debattiin. Vaikka tässä on nähtävissä omat ongelmansa, ei konfliktihakuinen poliittinen kulttuuri ole myöskään ongelmatonta. Esimerkiksi Ranskassa ammattiliitot ovat viime aikoina järjestäneet mittavia lakkoja, jotka ovat saaneet runsaasti julkisuutta. Lakkojen laajasta yhteiskunnallisesta kannatuksesta ja voimakkaasta retoriikasta huolimatta taustalla on pikemminkin liittojen heikkous kuin niiden vahvuus. Järjestäytymisaste on Ranskassa alle 10%, mistä johtuen liitoilla ei ranskalaisessa poliittisessa kulttuurissa ole keinovalikoimassaan juuri muita vaihtoehtoja kuin lakko (ks. Ylen Raine Tiessalon tausta-analyysi).
Olennaista onkin ymmärtää yhtäältä konsensuaalisen mallin rajat ja toisaalta sen tarjoamat mahdollisuudet. Vaikka poliittisten konfliktien hyväksyminen on sinällään olennaista demokraattiselle järjestelmälle, ei tämä kuitenkaan ole ainoa demokraattisuuden mitta. Edustuksellisuuden käsitteen kautta järjestöjen voi ajatella olevan osa demokraattista järjestelmää (vrt. aikaisempi kommentti). Demokratian ja poliittisen kontrollin näkökulmasta olennaista on myös toimijoiden vastuullisuus: kenelle, mistä ja miten toimijat ovat tekemisistään vastuussa. Ajatus kontrollista pitää edelleen sisällään myös oletuksen konfliktista. Todennäköisemmin vastuullisuus toteutunee ei valtiollisten toimijoidenkin osalta silloin, kun niiden vaikuttamistavat saavat vakiintuneita institutionaalisia muotoja.
Pilvi Torsti
13.4.2009Teron kommentti sisältää paljon viisautta ja ajattelemisen arvoisia näkökulmia demokratia-keskusteluun ja -kritiikkiin. Jaan vahvasti lopussa esitetyn vastuullisuus-näkemyksen. Muuten yksi huomio tällä erää: pidän itse kysymystä edustuksellisesta järjestäytymisestä hyvin kiinnostavana. Jotenkin se on menettänyt imagollista vetovoimaansa viime vuosikymmeninä ja vireinä kansalaisjärjestöinä ovat mieltyneet usein pienehköt innokkaan jäsenkunnan ylläpitämät toimintakeskukset, joissa jäsenyyden ja rakenteiden merkitys vähäinen, toiminnan taas suuri. Samalla monelta on ehkä unohtunutkin, että vaikkapa ay-liike tai puolue on toimintalogiikaltaan edustukselliseen malliin nojaava. MInusta tässä on paljon mahdollisuuksia ja olen innostunut kehityksestä, jota näen sdp:n sisällä tässä mielessä. JÄsenyydelle ja poliittiselle vaikuttamiselle haetaan ihan uusia merkityksiä ja suoria vaikutusmahdollisuuksia esim. verkossa (ks. vaikka www.yliopistolaki.fi).