Kirjoitan politiikan pelastusohjelmaa viikottain. Tervetuloa mukaan, toukokuussa kokoan kirjoitusten ja keskustelujen pohjalta EU-vaalien tavoitteeni.
Yksi Euroopan vakavista ja sinnikäistä ongelmista on naisten salakuljetus unioniin ja unionin sisällä prostituution vuoksi. Mitä EU voi ja mitä sen pitäisi tehdä naisten turvallisuuden takaamiseksi?
4 Comments on "Naiset"
Jenni Tuominen
12.2.2009Tartut tärkeään asiaan Pilvi. EU voi tehdä paljon naisten turvallisuuden takaamiseksi. Mainitsemasi ihmiskauppa on tällä hetkellä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista aloista, huumebisnestäkin kannattavampi. Erilaisten arvioiden mukaan ihmiskaupan uhreja on vuosittain noin 700 000. Uhrien todellista määrää on tietysti vaikea tietää ja tilastot kertovat usein vain ”jäävuoren huipusta”. Kyseessä on järkyttävä ihmisoikeusloukkaus ja nykyajan orjuuden muoto, joka koskettaa rajoista piittaamatta koko Eurooppaa ja maailmaa. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.
Kansainvälisellä yhteisöllä ja kansainvälisellä yhteistyöllä on ihmiskaupan torjumisessa todella merkittävä rooli. Pitää toimia sekä maassa, josta ihmiskaupan uhrit tulevat, kauttakulkumaissa ja niissä maissa, jonne he päätyvät. Jotta uhreja voidaan tunnistaa ja rikollisia tuomita nykyistä enemmän, tarvitaan todella laaja-alaista ja rajat ylittävää yhteistyötä. Tietääkseni kaikkien jäsenmaiden lainsäädännöstä ei löydy vielä edes määritelmää ihmiskaupalle. Suomen rikoslakiin ihmiskauppa ja ihmissalakuljetus kirjattiin vasta vuonna 2004.
EU on tärkeä ihmiskaupan vastaisten toimien rahoittaja (esim. Daphne – ohjelma, joka on erityisrahoitusohjelma lapsiin ja naisiin kohdistuvan väkivallan uhrien suojelemiseksi), mutta kuten kansalaisjärjestöissä toimineena tiedät, on EU-rahoituksen saaminen vaikeaa. Monissa kansalaisjärjestöissä ympäri Euroopan tehdään, usein pienin rahoituksin ja vapaaehtoisvoimin, todella arvokasta työtä uhrien tunnistamiseksi ja suojelemiseksi.
ETYJ on ihmiskaupan vastaisessa työssä vahva toimija. ETYJin jäsenmaille ollaan luomassa strategiaa, jolla varmistetaan rikollisten kiinnisaaminen, syyttäminen ja uhrien suojelu. Samalla perustetaan ja on perustettu kansallisen raportoijan tehtäviä, jotka keräävät ja seuraavat paikallista tietoa kansainvälisen päätöksenteon tueksi. Suomessa pestin on viime vuonna saanut vähemmistövaltuutettu.
Jatketaan keskustelua Pilvi! Tiesitkö muuten, että tänä vuonna YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus täyttää 30 vuotta. Suomihan on saanut yleissopimusta valvovalta CEDAW – komitealta jatkuvasti pyyhkeitä mm. naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan toimintaohjelman puuttumisesta ja siitä että meillä ei ole turvakoteja riittävästi. Tehtävää riittää, politiikalla voidaan ja pitää pelastaa ihmishenkiä!
Pilvi Torsti
17.2.2009JOs Jenni visioisit niin mikä olisi sinusta tapa, jolla EU voisi nopeasti ja radikaalisti tulla paremmaksi ihmiskaupan vastaisessa toiminnassaan? Kiitos kovasti näistä lisätiedoista.
Pilvi Torsti
24.2.2009Jenni, naiset -kommenttiisi pari kysymystä liittyen kirjoittamaasi:
"Suomen rikoslakiin ihmiskauppa ja ihmissalakuljetus kirjattiin vasta vuonna 2004. " Tuliko tämä lainsäädäntö nimenomaan EU:n kautta ja ansiosta?
"Suomihan on saanut yleissopimusta valvovalta CEDAW – komitealta jatkuvasti pyyhkeitä mm. naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan toimintaohjelman puuttumisesta ja siitä että meillä ei ole turvakoteja riittävästi."
Laitatko linkkejä tähän CEDAWiin ja lisäksi kysymyksiä: miten Suomessa on pyyhkeisiin reagoitu? MIten Suomi pärjää EU-vertailussa?
Jenni
3.3.2009Suomen määräaikaisraportti ja muuta CEDAWiin liittyvää löytyy ulkoministeriön sivulta http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=67770.
Pyyhkeet eivät tulleet yllätyksenä, samoista asioista on Suomelle jaettu risuja ennenkin. Reagoitukin on, järjestetty seminaareja ja pidetty puheita, mutta käytännön teot ja raha joilla teot toteutetaan onkin sitten eri juttu. Naisjärjestöt ovat pitäneet ääntä monilla foorumeilla, antaneet oman varjoraporttinsa ja keskustelua käydään, kts. esim. http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2008/11/jarjestot_nimeavat_tasa-arvo-ongelmia__376887.html.
Viranomaistasollakin on käynnissä prosesseja, ulkoministeriö on pyytänyt eri ministeriöiltä lausuntoja toukokuun loppuun mennessä siitä, miten CEDAW-komitean listaamien epäkohtien korjaamiseksi tehdään. Kiinnostaavaa nähdä, mitä konkreettista lausunnoista saadaan, vai saadaanko mitään.