Miten sovittaa yhden eri-ikäisten perheenjäsenten toiveet ja lomahaaveet? Miten varmistaa, että kaikki nauttivat lomasta ja tilaa jää tärkeille asioille?

Tätä mietimme kaikki, kun aikuisten lomat viimein pääsevät alkamaan.

Olen usein ollut 1-2 viikkoa lomalla maalla kolmen lapsen kanssa, kun puoliso töissä. Aikanaan turhauduin, kun tuntui, että kaikki aika menee perusasioiden säätämiseen.

Sitten keksimme ainakin meillä toimineen ratkaisun: jokainen toivoo aamulla yhden asian, mitä haluaa päivän aikana tehdä. Jokaisen toive pyritään täyttämään. Jos tänään ei ehditä niin huomenna sitten. Toiveet ovat yksinkertaisia: pelata lautapeliä, lukea kirjaa, leipoa kakku.
Olennaista tässä toiveiden listaamisessa on se, että aikuiset huomaa, mitä lapset todella toivoo ja lapset tajuaa, että aikuisella on myös omia toiveita.

Virhe, jonka alussa tein, oli sallia jokaiselle kolme toivetta. Siitä tuli suorituskaaos, kun yhteensä toiveita oli jopa kymmenen päivää kohti. Mutta idea toimii edelleen!

Ihania lomia kaikille, jolla sellainen nyt on!

Share:
Reading time: 1 min

Suomi-Areena-työt tehty. Olin itse tykittänyt kolme päivää täyteen esiintymisiä ja tapaamisia.

Palme-trion kanssa etukäteen miettimämme asiat kantoivat viikkoa: aatteellisuus, asiat, ihmisten kohtaaminen ja keskustelu. Paluu perusasioihin siis. Demarinuorille pidin palopuheen Palmen perinnöstä ja viestistä: tarvitsemme samanaikaisesti globaalia ja lokaalia politiikkaa, tarvitsemme ihmisten ja ajatuksien vapautta, ja tarvitsemme kykyä muuttaa ideat toiminnaksi. (Lue Palme -blogi tästä)

Ei-suunniteltuja kohtaamisia helteisessä Porissa riitti, kuvissa muun muassa Husin toimitusjohtaja Aki Lindenin ja ja CMI:n rauhanneuvottelija Hussein Al-Taeen kanssa. Suunniteltuja hienoja sessioita Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston johdon kanssa, luovien alojen järjestöjen kanssa sekä vanhan Eisenhower-kaverini Googlen Nicklas Lundbladin kanssa, joka ruotsalaisena sai kunnian vetää päälleen Palme-paidan.

Kiinnostavin paneeli, jossa olin mukana käsitteli tekoälyä. Mitä se tarkoittaa? Mitä se merkitsee ihmisille? Mitä meidän päättäjinä pitäisi osata ja tajuta ottaa huomioon? Miten huolehdimme, että digikuilu ei venähdä? Järjestäjinä VTT, Tekniikan akateemiset ja HeadAI, mukana hienoja yrittäjiä ja päättäjistä kanssani ministeri Kai Mykkänen ja kansanedustaja Johanna Karimäki. Paneeli on katsottavissa täällä.

Puoluepäivässä kävin läpi puoluesihteeri Antton Rönnholmin ja Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärven kanssa, miksi toisen asteen oppivelvollisuus on välttämätön. 15% ikäluokasta ei saa jatkossa jäädä peruskoulun varaan. Katso SDP:n puoluepäivä.

Kilpailuhenkisenä ihmisenä toki nautin, kun joukkueemme nousi Sorsa-säätiön väittelykilpailun finaaliin ja voitimme Touko Aallon, Sari Multalan ja Sari Essayh’in kanssa politiikka-Alias-sananselityskisan.

Yleisemmin mietin etenkin järjestöjen kannalta viikon vaativuutta. Työtä tehdään niukoilla resursseilla ja viikko Suomi-Areenassa on aikamoinen ponnistus. Ehkä jatkossa on hyvä miettiä sekä viikon fokusta että tapahtuman kestoa kaikkien osallistujien ja järjestöjen voimin. Plussia ja miinuksia on helppo listata.

Lämmin kiitos kaikille, jotka jaoitte Pori-päiviä kanssani!

 

Share:
Reading time: 1 min

Suomi-Areenaa ei olisi ilman Ruotsin Almedalen-viikkoa, poliittisten puheiden festivaalia, jonka käynnistivät Ruotsin demarit ja Olof Palme vuonna 1968. Näin 50-vuotisjuhlan kunniaksi on syytä palata perusasioihin. Tapahtuman tarkoitus ei ole ”verkostoida” poliitikkoja ennestään tuttuihin lobbareihin pikkutunneilla, vaan kohdata kansalaisia, pohtia yhdessä tulevaisuutta ja kirkastaa poliittisten liikkeiden aatteita ajassa.

Yli 10 vuoden ajan Ruotsin pääministerinä toiminut Olof Palme (1927-1986) ajoi tinkimättä globaalia oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Hänen elämäntyönsä muistuttaa, että sosialidemokratia on maailman kansainvälisin poliittinen liike. Myös Suomen SDP:n olemassaolon tarkoitus on edistää kansojen yhteistyötä ja yhteisymmärrystä sekä ihmisoikeuksia kaikille maailmassa.

Palmen perintö velvoittaa, sanoo kansanedustaja Timo Harakka. Monista Palmen unohtumattomista lauseista hän poimii sitaatin juuri vuodelta 1968:

”Mitä on puolue ilman tahtoa ihmisten ja kansojen väliseen solidaarisuuteen ja yhteistoimintaan? Maakuntatason liike, vailla ideoita ja näköaloja, ennalta määrätty päätymään egoistien ja kansalliskiihkoilijoiden puolelle yleismaailmallisessa valtataistelussa.”

Kansanedustaja Pilvi Torstia puhuttelee Palmessa idealismin ja tavoitteellisen toiminnan yhdistelmä. Puhuessaan ensi kerran Almedalenissa Olof Palme oli opetusministeri.

”Palme suhtautui intohimoisesti ihmisen ja ajattelun vapauteen. Ajattelun vapauden edellytyksiä kohennettiin esimerkiksi laajoilla koulutuspolitiikan reformeilla sekä parantamalla systemaattisesti tasa-arvoa sekä työelämässä että naisten ja miesten välillä. Palmen sosialidemokratia oli perijuureltaan globaalia.

Palme-elämäkerrassa idealismi ja tavoitteellisuus on tiivistetty: Politiikka ei Palmelle samastunut elämän tarkoituksen löytämiseen, vaan tavoitteelliseen työhön, jotta mahdollisimman monet ihmiset saisivat mahdollisuuden etsiä elämän tarkoitusta vapaasti itse.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi poimii lempisitaattinsä Palmelta:

”För oss är demokratin en fråga om människovärde. Och människovörde, det är de politiska friheterna, rätten om fritt få uttrycka sin mening, rätten att få kritisera och bilda opinion.”

SDP muistelee Olof Palmea ja juhlistaa 50-vuotiasta Almedalenia – työn merkeissä. Puhumalla arvoista, tekemällä muutosta, kannustamalla kansalaisia mukaan työhön turvallisen tulevaisuuden puolesta.

 

Lisätiedot, Trio Palme:

Timo Harakka 050 386 9292

Pilvi Torsti 040 719 1206

Mikkel Näkkäläjärvi 0400 765 002

Palme-trio Palme-paidoissa Porissa kansalaisia tapaamassa.

Pilvi kertomassa 50 vuoden takaisesta perinnöstä ja sen merkityksestä nykyhetkessä ja tulevaisuudessa.  Demarinuorten ja Sonkin kesäboolien yllätysesiintyjä.

Share:
Reading time: 1 min
Page 1 of 1811234102030...Last »